Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
| ||||
Egzaminy na licencje w ULCCzy ktoś, kto ostatnio przez to przechodził, może podać mi informacje na temat procesu rejestracji na egzaminy do licencji w ULC?
Jakie dokumenty przygotować? Gdzie i jak je składać? Itp itd... Pozdrawiam!
Re: Egzaminy na licencje w ULCCześc Mateusz!
Zobacz tutaj: http://www.ulc.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=172&Itemid=389 W połowie tej strony masz opisane co, gdzie, po co i dlaczego. To , jakbyś nie znalazł, spis dokumentów potrzebnych. Wszystkie dokumenty potrzebne możesz znaleźć na stronie ULCu. 1. Wniosek o wydanie licencji / świadectwa kwalifikacji 2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia teoretycznego 3. Dowód wpłaty za egzamin teoretyczny. 4. Zaświadczenie potwierdzające wykształcenie jeśli kopia to poświadczona za zgodność z oryginałem/. 5. Badania lotniczo-lekarskie. 6. KRK – zaświadczenie o niekaralności /kopia poświadczona za zgodność z oryginałem/ (przy pierwszym wydaniu licencji). 7. Oświadczenie o pełnej zdolności do czynności prawnych Jak już wyślesz dokumenty to sam proces trwa ok. miesiąca. Najlepiej dzwoń do nich i się pytaj co z Twoimi dokumentami bo jak ja bym nie dzwonił to w ogóle na egzamin praktyczny bym czekał do śmierci bo ULC zgubił moje dokumenty ![]()
Re: Egzaminy na licencje w ULCPaweł, wielkie dzięki za cenne wskazówki!
![]() A może wiecie dlaczego we wniosku o wydanie licencji są dwa możliwe wybory języka egzaminu: ANGIELSKI (z podgladem polskim) / ANGIELSKI... Dlaczego nie ma wersji tylko POLSKIEJ ? pozdro!
Re: Egzaminy na licencje w ULCNie wiem jaki ty wniosek składałeś, ale u mnie jest taki nawias -> '(dotyczy licencji ATPL, CPL oraz uprawnienia IR)'... a wniosek chyba jednakowy.
Re: Egzaminy na licencje w ULCJest tak jak piszesz, dlatego wybrałem opcje pierwszą, jednak wolałbym mieć egzamin po polsku z ewentualnym podglądem angielskim a nie na odwrót...
Re: Egzaminy na licencje w ULCW końcu skumałem o co chodzi
![]() Całe zdanie/mozliwość wyboru dotyczy tych którzy zdają na ATPL, CPL i IR. Egzamin na licencje szybowcową jest oczywiście po polsku ![]() Pozdrawiam
Re: Egzaminy na licencje w ULCOtóż to... w ogóle tego nie zaznaczasz : ) [edit]: nie wiem jak Ci tam idzie z nauką, ale na lipiec i tak już nie masz szans się załapać : )
Re: Egzaminy na licencje w ULC
z tego co pamietam to mateusz nosil przy sobie testy juz w grudniu ![]() co do zalapania to uwazam, ze nie ma co na ten system rezerwacji patrzec. ja sie zapisalem a bylem w zupelnie innym terminie. wazne zeby nie isc z partyzatta w ostatnim dniu sesji. jeszcze jedna uwaga: zdaje sie, ze duzo osob stosuje taka oto metode zdawania: przegladaja na miejscu materialy z jednego przedmiotu, wchodza na sale, loguja sie, otwieraja ten przedmiot, odpowiadaja na wszystkie pytania, wylogowuja sie, wychodza z sali i ucza sie do nastepnego przedmiotu. i tak wchodzac i wychodzac z sali i uczac sie w miedzyczasie przechodza przez cala sesje. dosc skuteczna metoda.
Re: Egzaminy na licencje w ULCTaaa tylko, że teraz odwołali sesje czerwcową, bo przenoszą ULC i w lipcu pewnie będzie mexyk : ) Ten system rezerwacji, tak na marginesie to działa raz na rok ;] Poza tym ostatnio jak zawoziłem papiery ( pod koniec maja jakoś ) to jakiś Pan ( nazwiska nie pamiętam, no ale ten do którego się te papiery nosi : ) ) powiedział mi, że marne szanse, że w ogóle rozpatrzą mój wniosek tak żebym załapał się na lipiec. Także to nie kwestia samych wolnych miejsc, a wydajności pracy ULC'u...
Apropo złotych metod, myślę, że jak ktoś się nauczy w domu to takie wychodzenie już mu nie pomoże bo i tak zda. No chyba, że 1-2 przedmioty chce powtórzyć, ale każdy ? Myślę, że to dodatkowy niepotrzebny stres. Z bardziej hardcorowych metod widziałem zostawianie otwartej sesji i wychodzenie do łazienki : DD
Re: Egzaminy na licencje w ULCCo do metody to ja tak zdawałem PPL(A), że na początek wszedłem i wziąłem najłatwiejsze przedmioty czyli: Łączność, Nawigacja, Procedury i wyszedłem z sali powtórzyłem sobie pytania z Prawa i Meto i znowu do sali. I tak resztę po dwa przedmioty zdawałem. Nie wiem czy mi to coś dało, ale nie mógłbym tak siedzieć bez przerwy przy kompie i klikać w szczegóności, że całą noc nie spałem bo jechałem super lux pociągiem. Może dzięki temu sposobowi wszystko zaliczyłem wszystko za 1 razem, ale wydaje mi się, że ogólnie łatwy jest ten egzamin. Na PPL(G) jest chyba jeszcze łatwiej bo chyba mniej pytań jest ogólnie.
Ja widziałem wychodzenie do pokoiku, bez żadnego ściemniania ... ![]() oraz kolesia który wszystko miał w długopisie (dużym, przezroczystym). Wymieniał tylko "wkłady" między przedmiotami... ![]()
Re: Egzaminy na licencje w ULCMoja metoda na zaliczenie LKE nie była jakąś rewelacją- po prostu przerobiłem na spokojnie wszystkie pytania z bazy, doczytując trochę z materiałów ze szkolenia podstawowego, czy tam internetu.
Podczas samego egzaminu nie bawiłem się w czarowanie typu "najpierw łatwe, potem cięższe" tylko robiłem jak leci, po kolei ![]() Z tego co pamiętam to dobrze jest walnąć wszystkie przedmioty od razu, bez zabiegów w stylu "3 teraz, 5 potem i 2 na deser" (było 10 przedmiotów, prawda? ![]() ![]() pozdrawiam, Mateusz.
Można, ale ja nie jestem hardkorem, żeby np. 3 razy jeździć do ULC'u z Gdańska super nowoczesnymi i szybkimi pociągami PKP. Ważne żeby było zaliczone, nie ważne jak.
Trza było wziąć samolot : D Wszystko zależy od tego ile kto ma czasu na przygotowanie się...
qrde... chyba bym nie wsiadl do statku powietrznego z czlowiekiem, ktory ma okulary, mape i duzy przezroczysty dlugopis.
| ||