DG - AG1 - do zbazowania w Kornem

Plany lotów nad Kaszubami
  • Autor
    Wiadomość

DG - AG1 - do zbazowania w Kornem

Postprzez Krzysztof Lemczak » Pn cze 22, 2020 5:53 pm

Cześć,

W nawiązaniu do wznowienia startu za holem i wątków dotyczących latania w Kornem => chciałbym przebazować naszego DG - AG1 do Kornego.

Plan jest taki, że DG zostałby przewieziony do Kornego w środę (24.06) i zostałby tam przez miesiąc do wykorzystania przez pilotów chcących bardziej ambitnie polatać po traskach.
Ja biorę na siebie kwestię odpowiedzialności za "patyk" i koordynację wykorzystania sprzętu oraz zamierzm pokryć koszt miesięcznego hangarowania.

Jest też opcja, żeby DG wracał na weekend do EPPR, jeżeli nie byłoby chętnych do latamia w EPKO, ale trzeba byłoby myśleć o ponownym złożeniu na wózek i przebazoaniu szybowca do EPPR przez osoby, które chciałyby korzystać (do ogarnięcia w trakcie tygodnia jak sądzę).

Na dziś plan jest taki, żeby zabrać DG (mam plan polatać w środę) i potem zostawić go w hangarze u Lecha.

A teraz trochę tematów organizacyjnych:
1. Czy są osoby, które mają zastrzeżenia do tego planu (jeżeli tak to napiszcie o co c'mon) - szybowiec jest aeroklubowy więc konieczne jest, żebyśmy się dogadali
2. W patyku słabo działa radio - więc nie wiem czy do jutra uda się je usprawnić (zgłosiłem do Joanny i Janusza) - ale jak nie to mam nadzieję, że AG pożyczy I-coma
3. Planowałbym składanie do przyczepy jutro w okolicach 16-17... - kto mógłby pomóc...? - prośba o deklaracje -> jutro do 14 potwierdzę czy akcja aktualna
4. Pilotów, którzy chcieliby korzystać z latania na DG w EPKO zachęcam do "ściapy" na hangarowanie i deklaracje na forum
5. Może ktoś z innym szybowcem będzie chciał dołączyć - to zapraszam

...napiszcie pls co myślicie...

Login: Krzysztof Lemczak

Re: DG - AG1 - do zbazowania w Kornem

Postprzez jarek » Pn cze 22, 2020 10:02 pm

Ja jestem za - natomiast pytanie głównie do ludzi, którzy mieli plany brać DG na zawody/flyówki by latać dzień w dzień.

Czy jakiemuś tylko lokalnie latającemu pilotowi lepiej na DG latać w EPPR niż w EPKO? - wg mnie niebałdzo.
Ostatnie weekendowe pogody które miałem okazję spędzać 50% niedaleko EPKO i w Gdańsku/Pruszczu dobitnie pokazywały gdzie była termika, co w sumie żadnym nowym odkryciem nie jest.

Ad 3 Niestety jutro żona musi na kilka godzin jechać po pracy do Gdyni tak, że zostaję bez samochodu i z Zuzią - więc tylko jeśli ktoś by nas przetransportował (fotelik z bazą Zuzi) w obie strony i akcja zakończyłaby się max o 19-ej - chyba trochę przerost formy nad treścią.

Teraz drobne niuanse:
1. Dopiero w praniu wyjdzie na ile faktycznie holówka będzie dostępna dokładnie wtedy gdy będziemy latać - trochę kiepsko jak z Lechem umówimy się na hangarowanie przez miesiąc, a powiedzmy holówka/pilot przez większość czasu nie będą dostępni - może warto przed całomiesięczną deklaracją uzależnić to od potwierdzenia w czynach tej dostęności. No i kwestia kwoty - natomiast jestem skłonny partycypować w kosztach.

Ja będę miał urlop Od 11 lipca - 19 lipca który częściowo chciałbym wykorzystać na latanie - jak najbardziej może być w EPKO - konkrety wiadomo zależą od pogody. + jakieś pojedyncze dni robocze "z partyzanta".

2. Do zapytania przy okazji Lecha czy ma jakieś kamerki przed/w hangarze by "w razie w" znaleźć ew wgniataczy szybowców - vide nieodżałowane natarcie w DG Maćka. Bo może się okazać, że śpi się spokojniej gdy szybowiec jednak po lotach wróci do wózka.

3. Jeśli radio jednak nie będzie naprawione i nie będzie jakichś deklaracji co do lotów w najbliższe dni w EPKO to o ile będzie po stronie osprzętowca wola w krótkim terminie poprawiania tego radia - może lepiej jednak wrócić do EPPR na naprawy?

4. Do potwierdzenia czy klubowy I-comm stacjonowałby/byłby ładowany u Lecha (raczej nie w hangarze by gdzieś sobie nie poszedł)

Login: jarek

Postprzez jaclen » Wt cze 23, 2020 7:27 am

Z zastrzezeniem dostepnosci szybowca na zawody wskazane w Webchrono i ew. Pomocy w sciagnieciu do EPPR na przygotowanie.
Z poważaniem,

Jaclen

Login: jaclen

Postprzez Krzysztof Lemczak » Wt cze 23, 2020 5:00 pm

Cześć,

Kontynuując w temacie:
1. Radio usprawnione - podobno czułość mikrofonu była ustawiona na 1 (skala do 9) - teraz mamy na 7 i powinno być OK
2. W hangarze u Lecha jest monitoring - wieć temat rozwiązany

Z Jarkiem Wosikiem planujemy składanie szybowca na wócek jutro (24.06) od 17-tej. Czy jest szansa, żeby ktoś jeszcze do nas dołączył...?

pozdrawiam
K

Postprzez jarek » Wt cze 23, 2020 9:03 pm

Od Andrzeja Zięby mam potwierdzenie że też będzie (podwiozę go). Dam jutro znać o której wyruszę bo mogę nie dać rady na punkt 17:00.

Login: jarek

Postprzez kordan » Wt cze 23, 2020 9:14 pm

Cześć, będę jutro od 17:00 do 18:10 na lotnisku,aby pomóc przy szybowcu. Do zobaczenia.

Login: kordan

Postprzez wandryskowski » Wt cze 23, 2020 10:05 pm

Do Kornego mam 30 min jazdy. Do Pruszcza jeżdzę 3 razy dłużej. Mogę pomóc przy rozładunku, jeśli będę potrzebny konieczny telefon możliwie wcześnie. I jak przyjdzie czas załadunku to również możecie na mnie liczyć.

Login: wandryskowski

Postprzez Krzysztof Lemczak » Śr cze 24, 2020 3:16 pm

Niestety radio nie jest sprawne nadal.
W związku z tym jestem zmuszony odwołać dzisiejszą akcję składania dg do wózka...:(

Pomimo załatwienia icoma Janusz niestety nie wyraził zgody na transport szybowca do EPKO.

Będę dalej cisnął temat, ale na pewne decyzje nie poradzę...

Dam znać co dalej w temacie...

Postprzez cypis » Śr cze 24, 2020 5:03 pm

Kto jutro jest w Kornym?
Ja zamierzam.
Holownik potwierdził na jutro mozliwosc holi.

Login: cypis

Postprzez cypis » Cz cze 25, 2020 9:10 pm

"urobek" z czwartku
https://www.onlinecontest.org/olc-3.0/g ... Id=7897503
niestety ostatni punkt był "zbyt ryzykowny" i 9km przed odpuściłem.

Login: cypis

Postprzez Krzysztof Lemczak » Cz cze 25, 2020 9:49 pm

Ehh....
Pozostawię bez komentarza..
DG musi bazować w EPKO...

Postprzez wandryskowski » Cz cze 25, 2020 9:51 pm

Bravo ! W Pruszczu żeśmy w 5 szybowców kręgi ciosaliśmy ...

Login: wandryskowski

Powrót do latanie na Kaszubach