Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości
| ||||
Re: Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpdla mnie piątek i sobota jest ok
Re: Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpMnie pasuje, z rana będzie spawacz do Krakus a po nim może być szkolenie.
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpostateczna wersja ogłoszenia:
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpSobota ok.
Chętnie posłucham więcej o: przygotowaniach do lotu (przede wszystkim tych meteo), charakterystycznych I mniej oczywistych miejscach, w których mamy szansę znaleźć komin (tu fajnie byłoby posłuchać różnych głosów bardziej doświadczonych pilotów), oraz o krążeniu i jeszcze raz o krążeniu... ![]() Anita
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpZainteresowany, postaram się być.
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpBędę w sobotę 05.01.
Tematyka. Jak poprzednicy plus o kalkulacji ryzyka w oddalaniu się od miejsc z termiką i przeskokach dla bardzo początkujących. Dziękuje za inicjatywę.
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpZdecydowanie postaram się przyjechać. Tematyka jest dla mnie, jako bardzo początkującego pilota, na tyle ważna i ciekawa, że postaram się przełożyć od dawna zaklepane sobotnie plany, byle tylko przyjechać na wykład
![]()
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpSpotkanie wiadomo zawsze warto i może nawet uda mi się na nim być,
natomiast dla osób chcących latać długo/daleko i bezpiecznie polecam czytać książki. ![]() Oczywiście jest sporo starych dobrych polskich książek - w niektórych może jak na współczesnego odbiorcę może być za dużo matematyki no i właściwie są do zdobycia tylko w wersji gorszych lób lepszych skanów. Natomiast dla tych co jednak lepiej przyswajają wiedzę z papieru niż ekranu, mogę z czystym sumieniem polecić Podręcznik pilota szybowcowego - praktyka. Faktycznie teorii "dlaczego szybowiec lata" są na wstępie może ze 2 strony, za to zaraz potem już jest "IV stopień wtajemniczenia" meteorologicznego bo od razu jest o sondażach atmosfery, chociaż nawet nie są tam tak nazwane ![]() Dobry materiał by w zimowe wieczory na spokojne samodzielne sobie rozkminiać jak latać i dlaczego - np. dlaczego ostatni punkt zwrotny jest traktowany inaczej w lataniu prędkościowym. Są nawet wskazówki jak latać na bryzie ![]() Ja mam ją już od kilku lat i co jakiś czas do niej wracam i zawsze cośtam sobie odświeżę. Warto nie przegapić bo nakłady takich książek się wyczerpują i potem są białymi krukami - tak przegapiłem niestety parę fajnych wydawnictw ![]()
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpPytanie: ile mniej więcej potrwa wykład?
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itp
...aż się ciastka skończą. trudno dokładnie powiedzieć, do 20-21, zależy jak wyjdzie.
Re: 5.01. Szkolenie - Loty termiczne - teoria, praktyka, itpTemat bardzo ważny i przydatny dla chcących latać dalej... - ale niestety nie dam rady się pojawić...
![]()
| ||