Stąd proponuję rozpocząć wirtualny sezon przelotowy.
Moglibyśmy wieczorami - np. o 20:30 umawiać się na wspólne przeloty z EPPR lub EPKO po sieci.
Jak pisałem w innych postach zrobiłem scenerię polski północnej - rozdzielczość jest taka, że można na niej spokojnie robić przeloty w oparciu o papierową mapę, obszar i zasięg dobrej rozdzielczości jest dużo większy niż w mojej scenerii dla Condor 1.
Mi takie wirtualne przeloty z EPPR w konfiguracji z "lusterkiem" bardzo dużo dały:
1. bardzo dobre rozkminienie LK8000 i XCSoar - realistyczne przetestowanie różnych opcji i ustawień, dobór najlepszego układu wyświetlanych parametrów
2. dobre poznanie w 3 wymiarze wszystkich otaczających stref
3. zbadanie jakie jest ryzyko wypadnięcia ze strefy przy różnych kierunkach wiatru
4. szanse na dolot z różnych okolic (np. starogardu)
5. planowanie tras względem kierunku wiatru z uwzględnieniem stref
6. ogólny podział uwagi pomiędzy nawigacją/obsługą lusterka, a obserwowaniem pogody
7. ćwiczenie lotów prędkościowych i efektywnych dolotów.
A wszystko to w szybko amortyzowanym przez nalot koszcie licencji Condora 2 i oczywiście joysticka i koniecznie orczyków.
Tak, że zachęcam, jakby co mogę pomóc w konfiguracji.
Pytanie kto by chciał się przyłączyć do sieciowego latania i reflektował na scenerię - zajmuje około 6Gb?
Opracowanie scenerii zajęło mi kilkadziesiąt godzin, dlatego zachęcam do rewanżu poprzez realizację prac z Trello