Utrzymanie licencji

FAQ, czyli często zadawane pytania i odpowiedzi
  • Autor
    Wiadomość

Utrzymanie licencji

Postprzez ponczek123 » Pt sie 31, 2018 9:20 pm

Mam pytanko jak to wygląda, jeśli jestem już pilotem szybowcowym z licencją, to z tego co wiem w przeciągu 24 miesięcy muszę mieć 15h samodzielnego nalotu zgadza się !?
Kolejnym aspektem jest rodzaj startu. Czy muszę w jakimś tam okresie czasu zrobić jakąś ilość samodzielnych startów np. za samolotem ( podobno 5 lotów)

Aż głupio się pytać, ale każdego kogo pytałem mówi mi coś innego! A w innych źródłach nic nie znalazłem na ten temat.
Liczę na jakąś konkretną odpowiedz- mam na myśli osobę która jest pewna na 100% albo może podesłać jakieś linki czy coś w tym stylu.

P.S: chce po protu uniknąć przypału i chce żeby były wszystko tak jak należy :)

Login: ponczek123

Re: Utrzymanie licencji

Postprzez tomek_s. » Pt sie 31, 2018 9:59 pm

nie wiem jak Ty to szukałeś - wyskakuje w pierwszym rekordzie:

Rozporządzenie UE 1178/2011
Podpunkt FCL140.S - wymagania dotyczące bieżącej praktyki
a) Szybowce i szybowce z napędem. Posiadacz licencji LAPL(S) może
korzystać z wynikających z niej uprawnień na szybowcach lub szybowcach
z napędem dopiero, gdy w okresie ostatnich 24 miesięcy wykonał na
szybow­cach lub szybowcach z napędem, z wyłączeniem motoszybowców turystycz­nych, co najmniej:
1) 5 godzin czasu lotu w charakterze pilota dowódcy, w tym 15 startów;
2) 2 loty szkolne z instruktorem;
(...)
c) Posiadacz licencji LAPL(S) niespełniający wymagań określonych w lit. a) lub
b) przed ponownym korzystaniem z uprawnień z niej wynikających:
1) musi zaliczyć przed egzaminatorem kontrolę umiejętności na szybowcu (...)
2) musi wykonać dodatkowy czas lotu lub starty i lądowania, w locie
z instruktorem lub samodzielnie pod nadzorem instruktora, aby spełnić
wymagania określone w lit. a) lub b).

CL.130.S metody startu
pkt c) W celu utrzymania uprawnień w każdej metodzie startu pilot musi wykonać co najmniej 5 startów w okresie ostatnich 24 miesięcy; nie dotyczy to startu z lin gumowych, w przypadku którego pilot wykonuje tylko dwa starty.

tylko jednego nie rozumiem :
Ty ledwo zrobiłeś licencję i już pytasz o minima?! ...latać trzeba! ...a nie kisić papier w szufladzie!

Login: tomek_s.

Postprzez tomek_s. » Pt sie 31, 2018 10:02 pm

no i na koniec - dokładnie to pytanie dotyczące utrzymania licencji było na KWT.

Postprzez ponczek123 » So wrz 01, 2018 6:02 am

Dzięki Tomek - Ty to jesteś gość . Wiem, że coś tam temat był poruszany na KWT, ale jakoś nie do końca przekaz chyba do mnie trafił :lol:

A kisić licencji w szufladzie nie zamierzam !!!

Login: ponczek123

Postprzez a_skalska » Pn wrz 03, 2018 12:19 pm

...gdy w okresie ostatnich 24 miesięcy wykonał na
szybow­cach lub szybowcach z napędem, z wyłączeniem motoszybowców turystycz­nych, co najmniej:
1) 5 godzin czasu lotu w charakterze pilota dowódcy, w tym 15 startów;
2) 2 loty szkolne z instruktorem;

pkt 2 - to by oznaczało, że KTP mogłoby być co dwa lata? a z czego wynika, że jest wymagane co roku?
Anita

Login: a_skalska

Postprzez AndrzejR » Pn wrz 03, 2018 12:36 pm

KTP wykonywane jest na sprzęcie klubowym co 12 m-cy i jest to wewnętrzny wymóg właściciela sprzętu - czytaj klubu :)

Login: AndrzejR

Postprzez tomek_s. » Pn wrz 03, 2018 12:53 pm

pkt 2 - to by oznaczało, że KTP mogłoby być co dwa lata? a z czego wynika, że jest wymagane co roku?

Takich ograniczeń jest nieco więcej i należy je traktować jako głos rozsądku i dobrą praktykę, np ilość nalotu potrzebnego by latać z pasażerami czy ilość lądowań po przerwie potrzebnych by bezpiecznie oddalić się od lotniska.
W pierwszym przypadku ustawodawca poszedł po bandzie dość mocno obniżając wymagania, w drugim w ogóle nie podejmują tematu dzięki temu tworzy się stan prawny gdzie ludziki mogą się ubijać zgodnie z literą prawa.

Postprzez BartekTrawinski » Pn wrz 03, 2018 3:02 pm

tomek_s. napisał(a):W pierwszym przypadku ustawodawca poszedł po bandzie dość mocno obniżając wymagania, w drugim w ogóle nie podejmują tematu dzięki temu tworzy się stan prawny gdzie ludziki mogą się ubijać zgodnie z literą prawa.

Zgodnie z literą prawa można się ubić na wiele innych sposobów. Ogólnie przepisy UE wydają się zmierzać w kierunku deregulacji i ułatwiania, licząc na rozsądek pilotów. A jak ktoś rozsądku nie ma, to wg mnie jego sprawa. Zwykle zaszkodzi tylko sobie i swojemu sprzętowi.

Login: BartekTrawinski

Postprzez jarek » Pn wrz 03, 2018 3:40 pm

BartekTrawinski napisał(a):
tomek_s. napisał(a):Ogólnie przepisy UE wydają się zmierzać w kierunku deregulacji i ułatwiania, licząc na rozsądek pilotów. A jak ktoś rozsądku nie ma, to wg mnie jego sprawa. Zwykle zaszkodzi tylko sobie i swojemu sprzętowi.

Na forum http://szybowce.com jest wątek na temat zostawania instruktorem z 100h nalotu - więc widać można zaszkodzić nie tylko sobie :)

BTW teraz nie KTP tylko KUP-a (Kontrola Umiejętności Praktycznych) - mają talent do skrótów, nie ma co :)

Login: jarek

Postprzez tomek_s. » Pn wrz 03, 2018 4:46 pm

KUP'a obowiązuje już od paru sezonów :-P

Postprzez InterVox » Wt wrz 04, 2018 9:16 am

tomek_s. napisał(a):KUP'a obowiązuje już od paru sezonów :-P

Stąd obowiązek znajomości Skali Bristolskiej.
Pozdrawiam
M

Login: InterVox

Postprzez tomek_s. » Wt wrz 04, 2018 9:30 am

Stąd obowiązek znajomości Skali Bristolskiej.

wystarczy wiedzieć co to jest "Bristolska siódemka" :mrgreen:

Postprzez krzysztofs » So wrz 21, 2019 12:52 pm

CL.130.S metody startu
pkt c) W celu utrzymania uprawnień w każdej metodzie startu pilot musi wykonać co najmniej 5 startów w okresie ostatnich 24 miesięcy; nie dotyczy to startu z lin gumowych, w przypadku którego pilot wykonuje tylko dwa starty.

Pytanie czy w PICu, czy loty z instruktorem spelniaja warunki utrzymania uprawnien?

Login: krzysztofs

Postprzez tomek_s. » So wrz 21, 2019 5:54 pm

Zwróć uwagę, że nie jest wyszczególnione. Jeśli mowa o metodzie startów to po prostu jakkolwiek je zrobisz to sztuka jest sztuką, niemniej jednak wydaje mi się, że troszku błądzisz, bo przy wznawianie patrz na warunki wznowienia jako takie - minima to 5h jaki PIC, 15 startów, 2 loty z instruktorem. Jeśli w tych 15 startach będziesz miał 5zawibda, 5 za samolotem , 2 z gum to masz temat wznowienia na wszystkie starty :p

Powrót do Pytania i odpowiedzi