Czołem wodzowie
Jak wiadomo dnia 8.4.2015 roku nasze licencje PL(G) przestają być ważne. Pisze o tym do nas w komunikacie sam Prezes .
Należy je wymienić na SPL lub LAPL(S), im szybciej tym lepiej, bo kto się spóźni ten będzie się musiał wznawiać (liczy się data dostarczenia dokumentów do ULC)
Jako że i mnie to dotyczy postanowiłem podzielić się wiedzą.
Jeśli w poniższym są jakieś błędy lub niedomówienia dajcie znać, poprawię.
Żeby to zrobić należy:
1. Wypełnić wniosek
2. Dokonać opłaty za wymianę licencji 43 zł zgodnie z tabelą opłat (tytuł przelewu powinien być zgodny ze schematem: <IMIĘ NAZWISKO> / WYMIANA LICENCJI PL(G) NA SPL / TAB. NR 1 / CZĘŚĆ II / PKT. 2.2.2.1 (źródło tutaj)
3. Dołączyć kopię obecnej licencji
4. Dołączyć kopię badań
5. Uwaga! Dołączyć potwierdzenie wykonania przelotu samodzielnego min 50 km lub z instruktorem 100 km. Posiadacze srebrnych odznak mogą zadzwonić do ULC i wskazać że takową posiadają co automatycznie zalicza przelot (podobno).
Szczegółowe przepisy dotyczące licencji są tutaj. Dla cierpliwych, dla niecierpliwych są opisane na stronie 24, 25 (SPL)
Sprawę dodatkowo można sobie rozjaśnić tą prezentacją z ULC, są tam zasady wymiany i uzyskania nie tylko SPL czy LAPL(S) ale innych licencji.
Teraz po krótce którą licencję wybrać. Krótko to SPL ale poniżej opisane są ich różnice
Za forum lke.boruh.com.pl :
„Rozpoznane różnice między LAPL(S) i SPL
SPL jest większą licencją niż LAPL(S).
SPL:
- ma większe wymagania zdrowotne, co najmniej II klasa i po 50ce częstsze, coroczne badania
- jest licencją ogólnoświatową
- po 75h nalotu można przewozić odpłatnie pasażerów
LAPL(S):
- nie pozwala na komercyjne loty
- ważna jest tylko na terenie UE i EFTA
- wymagania zdrowotne mniej rygorystyczne - badania co 2 lata po 50 - docelowo ma być niższa niż II kat. zdrowia, być może nawet zwykli lekarze będą mogli orzekać
W obu można przewozić turystycznie pasażera od minimalnie 25h .
Obie wymagają tylko min. 15h nalotu do podejścia do egzaminu.
W zasadzie brak jest wymagania lotów akrobacyjnych - zad. AVII, w zależności od nowego programu, który np. w AW ma się pojawić raczej już w 2014 roku”
Chyba tyle
Mieszko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości