Ostatni zakręt

zalecenia, porady, przestrogi, zdarzenia
  • Autor
    Wiadomość

Ostatni zakręt

Postprzez tomek_s. » N mar 14, 2021 1:52 pm

https://www.youtube.com/watch?v=5xAwU3xitEg
Na filmie widać, że pilot przyjął zasadę, iż wysokość ostatniego zakrętu nie może być mniejsza niż połowa rozpiętości skrzydeł. :mrgreen:
...lecz oglądając film dałbym głowę, że oprócz sporego deficytu wysokości miał też niedużą prędkość;
"By być bezpiecznym w szybowcu trzeba mieć 2/3 rzeczy - wysokość, prędkość, głowę na karku"

...a najlepiej wsyskietsy

Login: tomek_s.

Re: Ostatni zakręt

Postprzez Piotr_S » N mar 14, 2021 2:18 pm

Niezła przeginka. Chyba mni pamięć nie myli że to również w Płocku wpadli we własną line na wyciągarce.

Kiedys usłyszałem że w szywownictwie ludzi nie zadziwisz, ale jak się ubijesz to powiedzą żeś głupi.

Pozdrawiam
Piotr

Login: Piotr_S

Postprzez tomek_s. » N mar 14, 2021 4:41 pm

[quote]
Kiedys usłyszałem że w szywownictwie ludzi nie zadziwisz, ale jak się ubijesz to powiedzą żeś głupi.

taaa... chyba, że ktoś wykonując jakiś manewr zadziwi ludzi jaki jest głupi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

...na filmie widać prawie zerowy wiatr, a jeszcze kolo w trakcie zakrętu wyciągnął podwozie :-P
dałbym głowę, że w 0:12 sek jeszcze facet ześlizg robi - płetwa sterowa steru kierunku wychylona w prawo,
podobnie w 0:25 - też ześlizg ale ten już mniej niebezpieczny.

Login: tomek_s.

Postprzez Piotr_S » N mar 14, 2021 5:49 pm

Faktycznie macha tym sterem kierunku. A może właśnie robi skoordynowany?

Nie latałem długalem wiec nie wiem jak ten szybowiec prowadzi się w zakrętach. Słyszałem jednak, że bez "kierunku" to on zawsze leci po prostej :)

Pozdrawiam
Piotr

Login: Piotr_S

Postprzez jaclen » N mar 14, 2021 8:03 pm

Przeginka i owszem. Ale widać że to są jakieś pokazy bo jest Kupa publiczności i chyba nie byle kto siedział za sterami i usiadł po tym koszeniu trawy lewym skrzydłem jak na lotniskowcu. Szacun.
Z poważaniem,

Jaclen

Login: jaclen

Powrót do Bezpieczeństwo Lotów