Warsztaty XcSoar/LK8000 + loty w Condorze

Terminy, ustalenia i propozycje warsztatów i szkoleń
  • Autor
    Wiadomość

Warsztaty XcSoar/LK8000 + loty w Condorze

Postprzez jarek » Wt gru 10, 2019 2:44 am

Pasuje mi wykonać pierwszą edycję 13.12.2019 (piątek) ok 18:00 do późnych godzin nocnych,
miejsce: w naszym klubie, no chyba że ktoś ma salę na kilka osób z dużym telewizorem z HDMI. :)

Część wprowadzającą do lusterek proponuję wykonać w tej edycji na poziomie podstawowym -
tj co i jak należy skonfigurować (można przyjść z komórką to przez wifi poinstalujemy od ręki)
tak by jak najszybciej przejść do ćwiczeń w praktyce - tj nauki latania z lusterkiem na Condorze - szybowce np. ASK-21, Blanik, DuoDiscuss, Ka8, Libelle, Std Cirrus lub bardziej egzotyczne Swift, Diana-2 czy Binder EB29 o rozpiętości aż 28m(!). Sceneria - EPPR, Korne, Grudziąc ew. inne z Kaszub lub dowolne lotnisko w Alpach :)

Kolejna edycja warsztatów, bliżej już sezonu lotnego, mogłaby dot. bardziej zaawansowanych kwestii lusterkowych.

Realnie poćwiczyć by mogło max. 5-7osób + ew. słuchacze :)
Proszę zgłaszać się dodając komentarz w tym wątku
(+ info czy chodzi bardziej o naukę lusterka, czy o latanie w Condorze).
O kolejności do latania decyduje kolejność zgłoszeń :)

Login: jarek

Re: Warsztaty XcSoar/LK8000 + loty w Condorze

Postprzez stach_m » Wt gru 10, 2019 8:37 am

Zgłaszam się. Interesują mnie obie kwestie.
Stach

Login: stach_m

Postprzez Jan Wojewoda » Wt gru 10, 2019 11:26 am

Jestem chętny i interesują mnie obie kwestie.

Login: Jan Wojewoda

Postprzez lutnicx » Wt gru 10, 2019 11:35 pm

Bardzo chętnie, ale niestety w piątek nie mogę.
Pozdrawiam
Jacek

Login: lutnicx

Postprzez tomek_s. » Cz gru 12, 2019 1:04 am

Do Wszystkich, którzy kliknęli w ankiecie chęć uczestniczenia w warsztatach GPS/Condor:
Zachęcam do większej aktywności w tym wątku / zachęcam do potwierdzenia obecności w proponowanym przez Jarka terminie. Brak sygnału od Was, że zamierzacie uczestniczyć w zajęciach trochę utrudnia podejmowanie strategicznych decyzji.

Jarku, pytanie dla ilu osób minimalnie zechcesz poprowadzić te warsztaty?
Czy ta piątkowa data jest jest datą ostateczną/potwierdzoną?

Warsztaty GPS - XcSoar/LK8K ( o ile spotkanie rozwinie się w tą stronę ) wskazane są dla tych wszystkich osób, które planują w najbliższym sezonie latanie przelotowe, a więc piloci z licencją.
Przypominam, że wciąż na jutubie wiszą warsztaty GPS, z których można wysłuchać uwag jak zacząć współpracować z szybowcową nawigacją.
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... pl1XI4THug

Co do XcSoar'a to chyba najbardziej wprawiony w tym sofie jest właśnie Jarek.

Uczniowie piloci są mile widziani na wszelkich zajęciach doskonalących, jednak do czasu zrobienia licencji wsiadanie do szybowca z nawigacją jest daleko niewskazane, czy wręcz daleko niewskazane ( na tym etapie po prostu trzeba się nauczyć latać :-P )

Co do Condora i szybowcowych lotów w komputerze to każdy powinien wyrobić sobie sam opinię :-P

Login: tomek_s.

Postprzez a_skalska » Cz gru 12, 2019 8:35 am

Mnie bardziej interesuje latanie w Condorze, ale termin mi niestety nie pasuje. Sobota i niedziela dużo bardziej.
Anita

Login: a_skalska

Postprzez jarek » Cz gru 12, 2019 1:10 pm

Minimum to jedna osoba poza mną :)
Mała ilość osób ma tą zaletę, że te konkretnie osoby zostaną bardziej bezpośrednio przeszkolone i dłużej polatają z lusterkiem w Condorze :)
Natomiast optimum to pewnie by było tak 3-5 osób.

Dostałem przepustkę, by ew. szkolenie móc zrobić w sobotę też o 18:00 - proszę o informację komu ew. ten termin też pasuje (również już zadeklarowanych na piątek) - jeśli faktycznie będzie zadeklarowanych więcej osób na sobotę to zmienimy termin, jeśli nie to podtrzymuję piątek dla zadeklarowanych już 2 osób.

Tu jeszcze prośba do Tomka lub kogoś kto ma dostęp (klucze) do klubu - sądzę, że uda nam się jeszcze wejść o tej 18-ej (planuję być trochę wcześniej by przygotować stanowisko) ale potrzebowalibyśmy na koniec kogoś z kluczem do zamknięcia sali - pisałem do Oli D w tej sprawie ale nie dostałem odpowiedzi.

Postprzez a_skalska » Cz gru 12, 2019 1:16 pm

Deklaruję się na sobotę. Jeśli się za mało osób zgłosi, to odpust oczywiście.
Anita

Login: a_skalska

Postprzez stach_m » Cz gru 12, 2019 1:20 pm

Ja mogę w piątek lub niedzielę. Deklarujcie się sprawnie abyśmy mogli zaplanować sobie życie.
Stach

Postprzez Jan Wojewoda » Cz gru 12, 2019 3:12 pm

Mi najbardziej odpowiada sobota.

Login: Jan Wojewoda

Postprzez tomek_s. » Cz gru 12, 2019 3:20 pm

Tu jeszcze prośba do Tomka lub kogoś kto ma dostęp (klucze) do klubu - sądzę, że uda nam się jeszcze wejść o tej 18-ej (planuję być trochę wcześniej by przygotować stanowisko) ale potrzebowalibyśmy na koniec kogoś z kluczem do zamknięcia sali - pisałem do Oli D w tej sprawie ale nie dostałem odpowiedzi.

Ja w sobotę mam pracę wyjazdową ale raczej na 17-18 powinienem zdążyć do klubu.

Napiszę maila w sprawie sali na piątek i sobotę, będę adresował do szerszej grupy, może ktoś łaskawie odpowie. :mrgreen:

...tymczasem deklarujcie się asap, by podjąć ostateczną decyzję kiedy to spotkanie będzie.
btw. prośba na przyszłość by terminy zajęć przewidywać z większym wyprzedzeniem, a przede wszystkim, by potencjalnie zainteresowani szybciej reagowali na pojawiające się posty.

Login: tomek_s.

Postprzez jarek » Cz gru 12, 2019 5:24 pm

Dzięki odpytaniu przez Tomka okazuje się, że akurat od jutra do klubu wchodzi ekipa, która będzie wymieniać instalację elektryczną i że prace te mają potrwać do końca stycznia. :(
Jak wiadomo by była elektronika potrzebna jest elektryka.

Co możemy zrobić?
Plan B: Jeśliby ktoś miał pomysł na alternatywną miejscówkę - przy tej ilości osób dostęp do telewizora nie jest tak istotny - da się latać na moim laptopie - ale istotne by móc się rozłożyć z joystickiem i orczykiem - a to raczej w knajpie nie przejdzie ;)
Niestety domówka u mnie odpada bo Zuzia by zdominowała temat.

Plan C: to w "Sztuce wyboru" na pięterku jest miejsce, w którym dałoby radę przeprowadzić warsztaty z samych lusterek.

Postprzez stach_m » Cz gru 12, 2019 8:33 pm

Moja chata w Pruszczu jest do dyspozycji ale mogę w piątek lub niedzielę. Sobota też wchodzi w grę gdybyśmy skończyli max. O 16:30.
Stach

Postprzez InterVox » Cz gru 12, 2019 9:05 pm

U mnie na zakładzie we Wrzeszczu?
Sala konferencyjna na 30 osób, duuuży monitor, intenety.
No i sztrum jest.
Mogę w ramach warsztatów zaprezentować iGlide, który używam - lusterko.
Pozdrawiam
M

Login: InterVox

Postprzez jarek » Pt gru 13, 2019 12:16 am

No to chyba Maciek wygrał w internety. :) i jeszcze prezentacja opcja na ajFona będzie. :)
Jak widać w grupie szybowników siła!
To terminem czy piątek 18:00, czy sobota 18:00 (lub ew. 1h wcześniej) pozostawiam do decyzji Maćka.

Następna strona

Powrót do Warsztaty i szkolenia