|
przez lutnicx » Pt paź 11, 2019 7:01 pm
Jako świeży narybek AG nie miałem jeszcze możliwości, poza szkoleniem podstawowym, uczestniczenia w innych ćwiczeniach i warsztatach grupowych około-lotniczych, które wydają mi się ważne a ja sam czuję, że brak mi wiedzy/praktyki np: -symulacja skoku ratowniczego, sprawdzanie ważności spadochronu, ew. nauka składania spadochronu -przegląd szybowca (wiem że jest to obowiązkowe przy laszowaniu, ale może większa grupa chciałaby zgłębić/odświeżyć sprawdzanie -używanie radiostacji - wiem że do świadectwa radiooperatora potrzebna jest praktyka min. 10h, więc tu pewnie przydałby się osobny wątek i raczej postawić pytanie: gdzie można przejść takie szkolenie (świadectwo jest wymagane do licencjonowanych lotów samodzielnych z radiem) -to samo tyczy się wyciągarki - czy mają sens w ogóle szkolenia grupowe, czy lepsze jest szkolenie 1/1? -warsztaty meteorologiczne w praktycznym, lotniczym zastosowaniu i planowaniu przelotów -planowanie przelotów; zmiany taktyki w trakcie przelotu -ćwiczenia z planowania i składania planu lotu w strefach, podwyższanie pułapów etc. ...
propozycje? zainteresowani?
pozdrawiam
Jacek Wesołowski
-
-
- Login: lutnicx
przez InterVox » So paź 12, 2019 5:12 am
Strach się bać
Pozdrawiam M
-
-
- Login: InterVox
przez tomek_s. » So paź 12, 2019 9:28 am
InterVox napisał(a):Strach się bać
a konkretnie co masz na mysli ?
-
-
- Login: tomek_s.
przez Piotr_S » So paź 12, 2019 11:35 am
lutnicx napisał(a):Jako świeży narybek AG nie miałem jeszcze możliwości, poza szkoleniem podstawowym, uczestniczenia w innych ćwiczeniach i warsztatach grupowych około-lotniczych, które wydają mi się ważne a ja sam czuję, że brak mi wiedzy/praktyki np: -symulacja skoku ratowniczego, sprawdzanie ważności spadochronu, ew. nauka składania spadochronu -przegląd szybowca (wiem że jest to obowiązkowe przy laszowaniu, ale może większa grupa chciałaby zgłębić/odświeżyć sprawdzanie -używanie radiostacji - wiem że do świadectwa radiooperatora potrzebna jest praktyka min. 10h, więc tu pewnie przydałby się osobny wątek i raczej postawić pytanie: gdzie można przejść takie szkolenie (świadectwo jest wymagane do licencjonowanych lotów samodzielnych z radiem) -to samo tyczy się wyciągarki - czy mają sens w ogóle szkolenia grupowe, czy lepsze jest szkolenie 1/1? -warsztaty meteorologiczne w praktycznym, lotniczym zastosowaniu i planowaniu przelotów -planowanie przelotów; zmiany taktyki w trakcie przelotu -ćwiczenia z planowania i składania planu lotu w strefach, podwyższanie pułapów etc. ...
propozycje? zainteresowani?
pozdrawiam
Jacek Wesołowski
Jestem ZA wszelakimi szkoleniami. Szczególnie za tym co rozpoczął Wojtek i Tomek w ub. roku n.t. przelotów i szybkiego latania. Tomek kiedyś mnie "zachaczył" o LXy i koncepcje w nich zawartych. Jako "przbitka" w tematach przelotowych mogę ze 3 słowa powiedzieć. Jest tam kilka fajnych zagadnień  Pozdrawiam
-
-
- Login: Piotr_S
przez jarek » So paź 12, 2019 1:35 pm
Ja mogę zorganizować treningi na Condorze2 - tzn przynieść jakiegoś weekendowego wieczoru laptop z Condorem 2 + sceneriami w tym Pruszcza/Kornego/EPGI, orczyki, joystick z force-feedbackiem, head-tracking. Mogę pokazać jak skonfigurować by Condor działał z XCSoar lub LK8000 zainstalowanym na komórce, lub moją wersją XCSoar czyli JWSoar, z którą mi się latało wprost genialnie w tym sezonie - wszystkie istotne parametry od razu widać na głównym ekranie bez potrzeby przerzucania się pomiędzy dziesiątkami ekranów, trybów itd. Wariant A: Osoby, które jeszcze nie latały z lusterkiem, a mają wystarczający nalot termiczny by już zacząć mogę zapoznać z podstawowymi funkcjami lusterka, które będzie można sobie samemu na spokojnie przećwiczyć w wirtualnym locie - zaręczam, że jest to najlepszy sposób nauki i dużo bezpieczniejszy niż rozkminianie takich rzeczy w powietrzu. Wariant B: Inna opcja z Condorem to zrobienie wirtualnego przelotu np. z EPPR jednosterem w kilku doświadczonych pilotów - tzn. jeden pilotuje a reszta "szydzi", tzn. "obserwuje i udziela mądrych rad", po jakimś czasie zmiana pilota w locie i rewanż - dobra okazja do wymiany doświadczeń i zobaczenia różnych stylów latania - kto pod którą chmurkę by leciał, jak by centrował, krążył ile brał na przeskoku itp. Można też się przekonać jaka jest różnica w lataniu szybowcem o doskonałości <30 a np. 38. Potrzebowałbym info jakie jest ew. zainteresowanie danym wariantem.
-
-
- Login: jarek
przez stach_m » Pn paź 14, 2019 12:20 pm
Jestem zainteresowany każdym szkoleniem, dzięki któremu będę latał lepiej i bezpieczniej.
Stach
-
-
- Login: stach_m
Śr mar 27, 2019 11:47 pm - Lokalizacja: Pruszcz Gdański
przez InterVox » Pn paź 14, 2019 9:44 pm
tomek_s. napisał(a):InterVox napisał(a):Strach się bać
a konkretnie co masz na mysli ?
Primo: 1. Ktoś inteligentny - wiedząc, że jest taka potrzeba w naszej aktywności lotniczej - założył w naszym Forum dział „Warsztaty i Szkolenia”; 2. Od tego czasu pojawiają się w tym miejscu Wątki, w których zamieszczane są propozycje Konkretnych warsztatów i szkoleń; 3. W tych wątkach od lat zamieszczane są Posty z wyrazami zainteresowania konkretnymi oraz w sprawach ich organizacji; Tymczasem Ktoś w tym dziale pisze ogólnikowo, że uważa, że takie warsztaty i szkolenia byłyby przydatne. Nie sądzisz, że to conajmniej zabawne? Secundo: Strach się bać, że ktoś nade mną lata niepewny, że sprawdził skutecznie szybowiec przed lotem. Jeśli lutnixc nie jest pewien - to ja się boję. Uwaga! Uwaga! Uwaga! - nie mam nic przeciwko takim warsztatom, ale to słabo świadczy o szkoleniu podstawowym. BTW: I w tym roku i w poprzednich miałem wielokrotnie kontakt z uczniami z Podstawówki, którzy wyrażali głębokie zdziwienie, że przed startem przydałoby się przejrzeć szybowiec. Tego nie rozumiem - przecież sami mieli na tym polecieć...
Pozdrawiam M
-
-
- Login: InterVox
przez tomek_s. » Cz paź 24, 2019 5:56 pm
Macieju, Na wstępie stwierdzę, że się czepiasz. Czasem piszesz z sensem, a czasem nie wiem do czego przypiąć Twoją wypowiedź.... ale po kolei 1. Ktoś inteligentny - wiedząc, że jest taka potrzeba w naszej aktywności lotniczej - założył w naszym Forum dział „Warsztaty i Szkolenia”;
to byłem Ja! 2. Od tego czasu pojawiają się w tym miejscu Wątki, w których zamieszczane są propozycje Konkretnych warsztatów i szkoleń;(...)
Tymczasem Ktoś w tym dziale pisze ogólnikowo, że uważa, że takie warsztaty i szkolenia byłyby przydatne. Nie sądzisz, że to conajmniej zabawne?
hm... myślę, że najbardziej ogólnikowo napisałeś Ty, i w sumie to całkiem zabawne Secundo: Strach się bać, że ktoś nade mną lata niepewny, że sprawdził skutecznie szybowiec przed lotem. Jeśli lutnixc nie jest pewien - to ja się boję. Uwaga! Uwaga! Uwaga! - nie mam nic przeciwko takim warsztatom, ale to słabo świadczy o szkoleniu podstawowym. BTW: I w tym roku i w poprzednich miałem wielokrotnie kontakt z uczniami z Podstawówki, którzy wyrażali głębokie zdziwienie, że przed startem przydałoby się przejrzeć szybowiec. Tego nie rozumiem - przecież sami mieli na tym polecieć...
Ja osobiście bardziej boję się tych uczniów, którzy wszystko wiedzą, tzn, twierdzą, że wszystko wiedzą; zwykle też ci uczniowie reagują wysypką na trudniejsze pytania zadawane przez instruktora. Przegląd przedlotowy to nieco mniejszy kłopot, bo formalnie nie jest obowiązkiem ucznia, ale niestety często uczniowie nie wiedzą tego co jest ich obowiązkiem na etapie bycia uczniem. Moja osobista prośba do wszystkich, którzy wiedzą więcej lub wydaje im się, że wiedzą więcej: nie krytykujcie proszę nikogo, kto dąży do poszerzenia swojej wiedzy i wychodzi z inicjatywą! Strach się bać, że ktoś nade mną lata niepewny, że sprawdził skutecznie szybowiec przed lotem.
Macieju, wygląda na to, że żebyś się nie bał zbytnio to Ty poprowadzisz zajęcia z przeglądu przedlotowego. W poniższym wątku możecie się określić co do kolejności i poszczególnych zajęć: viewtopic.php?f=47&t=7919&p=33391#p33391
-
-
- Login: tomek_s.
| |