• Autor
    Wiadomość

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez A.Woo » Wt gru 27, 2011 9:07 pm

A jest jakiś viewer do plików TRN?
 
Login: A.Woo
Posty: 895
Dołączył(a):
N gru 17, 2006 12:46 am

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez jarek » Śr gru 28, 2011 3:36 pm

Andrzej Wąsik napisał(a):A jest jakiś viewer do plików TRN?

W Condor Scenery Toolkit jest program Landscape Editor do tworzenia scenerii i jak w nim się wybierze bodajże "New Landscape" to trzeba wskazać plik TRN. Plik ten zawiera po prostu mapę wysokości wybranej przeze mnie okolicy, nic więcej, jest jakby podstawą do tworzenia scenerii (umieszczania lotnisk, budynków, teksturowania sektorów itp) Wszystko jest opisane w manualu PDF w Condor Scenery Toolkit.
 
Login: jarek
Posty: 1333
Dołączył(a):
Śr gru 21, 2011 5:58 pm

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez tomek_s. » Pn sty 16, 2012 2:52 am

 
Login: tomek_s.
Posty: 5322
Dołączył(a):
Pt kwi 07, 2006 4:14 pm

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez jarek » Pn sty 23, 2012 9:53 pm

Rozdzielczość tekstur nie robi na mnie wrażenia - w Condorze stosując zdjęcia google można uzyskać lepszą.
Myślę, że jedyną zaletą jest to, że wszystkie tekstury są w jednolitej palecie barw - google niestety ma różne obszary w różnym oświetleniu/porze roku co poza pogorszeniem estetyki ułatwia trochę nawigację (co jest oczywiście wadą).
Jeśli chodzi o pomysły migrowania scenerii z FS do Condor to ja w to nie wchodzę.

Condorowa sceneria Pruszcza cały czas jest rozwijana, zrobiłem już podstawowe tekstury z Pruszcza do Kornego i do Lisich. Teraz robię to wolniej, bo po prostu wolę w Condorze już latać na tej scenerii. Obszar Pruszcz-Tczew znam już na pamięć (do nauki na ziemi pododawałem nazwy miejscowości), a ostatnio wykonałem na średniej pogodzie przelot z Pruszcza do Lisich na PW-5 - 2h30min stosując tylko papierową mapę - tekstury nawet w niskiej rozdzielczości do tego wystarczają. Planuję też przygotować wersję tekstur z wyrysowaną granicą poszczególnych TSA.
Tesktury obecnie zajmują 740mb.
 
Login: jarek
Posty: 1333
Dołączył(a):
Śr gru 21, 2011 5:58 pm

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez A.Woo » Pn sty 23, 2012 11:45 pm

A może by tak w ten weekend zrobić trasę EPPR-EPGI-EPKO-Tczew-EPPR?! Możesz udostępnić tę scenerię? pliz!
 
Login: A.Woo
Posty: 895
Dołączył(a):
N gru 17, 2006 12:46 am

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez jarek » Śr lis 07, 2012 11:28 pm

Zatem zaczyna się kolejny sezon rozwijania scenerii Pruszcza (i okolic).

Przez poprzednią zimę pracowicie poszerzałem zakres mapy, obecne pokrycie (oczywiście różne miejsca różnią się szczegółowością):
Obrazek
Generalnie czekam na mocniejszy komputer - wówczas "robienie" terenu będzie szybsze.

Teraz dla odmiany na dobry początek sezonu wymodelowałem obiekt naszego hangaru, kultowy murek giełdy oraz okoliczne krzaczory (tzw. działki):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na powyższym zdjęciu w oddali "rurzowieje" też budynek cukrowni - jeszcze niepoteksturowany stąd ten kolor.
Obrazek

Zatem wizja upragnionej przez wszystkich Akademii Paznokcia staje się realna - de facto gdyby nie te wredne tuje zasłaniające fasadę akademia już by stała.

Technikalia: Obiekty najlepiej modeluje się w darmowym programie Wings3D, niestety Google Sketchup, który byłby wygodniejszy ma za słaby eksporter do 3D Studio (co jest formatem wejściowym dla Condorowego konwertera).

Sceneria zostanie uaktualniona, kiedy poprawię jeszcze kilka rzeczy, no i jak zwykle sceneria będzie dostępna tylko dla członków Sekcji Szybowcowej.
 
Login: jarek
Posty: 1333
Dołączył(a):
Śr gru 21, 2011 5:58 pm

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez tomek_s. » Cz lis 08, 2012 10:43 am

a gdzie "akademia paznokcia"?
bez niej sceneria pruszcza jest niekompletna :-P

fajnie, ze sie to rozwija.
 
Login: tomek_s.
Posty: 5322
Dołączył(a):
Pt kwi 07, 2006 4:14 pm

Re: Sceneria Pruszcza

Postprzez jarek » Cz lis 08, 2012 8:47 pm

tomek_s. napisał(a):a gdzie "akademia paznokcia"?

starosta napisał(a):Zatem wizja upragnionej przez wszystkich Akademii Paznokcia staje się realna - de facto gdyby nie te wredne tuje zasłaniające fasadę akademia już by stała.

Oj nie czytamy, tylko oglądamy obrazki prawda? :D

Oczywiście gdyby nie te tuje Akademia byłaby oczywiście pierwszym (i zapewne ostatnim, bo czego do szczęścia więcej trzeba?) obiektem 3D scenerii, a tak musimy się zadowolić hangarem.
Trzeba te tuje wyciąć / podlać czymś żrącym a Akademia będzie w scenerii. :roll: Są chętni?
Ew. należy przebrać się za panią z nieprzypiłowanymi paznokciami i porobić fotki zza tych tuj. :roll: Są chętni?
Reasumując dajcie mi sensowne fotki fasady a akademia będzie stała.

BTW strona Akademii Paznokcia http://www.eurofashion.com.pl/ ma bardzo podobną szatę graficzną i oprogramowanie forum do szybowce.gda.pl - Tomek czy możesz to jakoś wytłumaczyć? :roll:
 
Login: jarek
Posty: 1333
Dołączył(a):
Śr gru 21, 2011 5:58 pm

Poprzednia strona

Powrót do Projekt "Condor"

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość