Część z Was wie, że zachwycony pomysłem posiadania widocznej w słońcu nawigacji ( pierwszy raz widziałem ją u Andrzeja) kupiłem sobie czytnik ebooków KOBO mini jako nawigację szybowcową. Szybko się okazało, że do pełni szczęścia brakowało jedynie dźwięków z notyfikacjami, alertami...
Problem braku dźwięku rozwiązałem montując moduł Vario (baro) wraz z odbiornikiem GPS. Wszystko to zapakowałem w zgrabną obudowę wydrukowaną na drukarce 3D.
Stwierdzam, że efekt był wart ryzyka, które poniosłem

Pewnym zaskoczeniem jest dla mnie praca samego VARIO. Mimo, że nie jest skompensowane i każdy ruch steru wysokości będzie powodował sygnalizację vario okazuje się, że jest czułe jak tyłek i działa błyskawicznie np. w ustalonym poziomym locie lub w ustalonym krążeniu. Szokuje wielkość opóźnienia wariometru w szybowcu.
Oczywiście sygnalizację VARIO można wyłączyć jednym klikiem, a alerty dźwiękowe pozostaną.
Poza swoim pierwszym egzemlaprzem niechcąco popełniłem jeszcze 3 dla kolegów z AG i będę zamawiał wszystkie niezbędne elementy dla kolejnego egzemplarza. Na koniec przyszłego tygodnia sfotografuję wersje jedynie dostępne - biały front (KOBO) z czarną drukowaną obudową. Nierozwiązaną kwestią jest sprawa montażu urządzenia na szybie. Ja użyłem złączek z Gopro i standardowej smochodowej przyssawki. Niestety kupiłem przyssawkę o zbyt dużej średnicy i nie była w stanie dopasować się do krzywizny szyby

W zasadzie tylko dlatego, że będę robił kolejny (nieplanowany wcześniej) egzemplarz stwierdziłem, że "pochwalę" się tą informacją. Jeśli ktoś z Was chciałby mieć takie rozwiązanie, mogę je wykonać za 750 PLN. Zamówienie na białe KOBO MINI, moduły i obudowy (czarne) będę składał ok 20.03. Jeśli jest ktoś zainteresowany tematem, proszę o kontakt. Od momentu złożenia zamówienia na części realizacja nastąpi w ok 30 dni.
Sama modyfikacja jest dość czasochłonna, więc w sezonie , gdy każdą okazję będę wykorzystywał na latanie, nie planuję raczej podchodzić do modyfikacji KOBO MINI

Mam nadzieję, że nie potraktujecie mojej propozycji jako lokowania produktu

Niestety od 13-16.03 będę w delegacji, wiec na jakiekolwiek wiadomości/ pytania odpowiem w piątek 17.03.
Jeśli macie jakiekolwiek pytania natury praktycznej, chętnie odpowiem. Procesy produkcji elektroniki są mi bardzo dobrze znane, więc możecie liczyc na profesjonalne zabezpieczenie elektroniki w trakcie jej modyfikacji jak i samej modyfikacji.
Na marginesie:
1. Samo Kobo Mini jest wersją wycofywaną przez producenta , nie potrafię ocenić jak długo będzie je można wogóle nabyć. Większe KOBO (GLO i podobne 6'') są w mojej ocenie przyduże do kabiny.
2. Mimo, że w module VARIO/GPS jest moduł BARO, przycisk HBAR w LK8000 jest nieaktywny. Nie potrefię stwierdzić, dlaczego LK8000 nie potrafi korzystać z wysokości BARO. Dla odmiany XCSOAR nie ma z tym problemu (niestety nie znam XCSOAR wogóle)
3. Moja nawigacja pracuje na wewnętrznym akumulatorze ok 6-10h ( zależnie od tego jak dużo pracuje buzzer dźwiękowy VARIO/Alerty). Oryginalny akumulator wewnętrzny można wymienić na akumulator o trzykrotnie większej pojemności, jednak tego jeszcze nie robiłem i strzelam, że koszt takiej "zabawy" to ok 50-80 PLN.
4.Kobo MINI posiada złącze micro USB (nie łaczyłem go z certyfikowanymi logerami)
5. Jeśli macie chęć, mogę wypożyczyć KOBO na lot do organoleptycznej oceny

Kilka zdjęć mojej pierwszej wersji.

Info o braku sygnału GPS wynika z faktu braku FIXa. W momencie gdy zgaśnie widoczna niebieska dioda, pojawi się FIX

Pozdrawiam
Piotr