Blog od zera do ATPLa

Ogólne ciekawostki związane z szybownictwem i nie tylko
  • Autor
    Wiadomość

Blog od zera do ATPLa

Postprzez Pawel_Szatkowski » Pt gru 28, 2007 7:09 pm

niedawno powstał blog prowadzony przez kolege z Gdyni który szkoli się narazie na PPL z zamiarem latania jako liniowiec...i co ciekawe zamierza zrobić to w rok!! więc warto obserwować poczynania a blog jest pisany bardzo ciekawie i pełen wszelakiego dowcipu ;) polecam dla osób które też marzą o ATPL i nie tylko
http://notam.pl/ :D

Login: Pawel_Szatkowski

Postprzez Michal_Rybinski » Pt gru 28, 2007 7:44 pm

No, całkiem całkiem :) niektóre rzeczy trochę przekoloryzowane i poddramatyzowane, ale w sumie dość ciekawy opis :)

Co do planów zrobienia wszystkiego do końca 2008 roku... hmmmm życzę powodzenia, ale wątpię w możliwości, ale nie finansowe czy sprzętowe tylko czasowe, tzn trzeba kiedyś mieć do dyspozycji samolot, wylatać godziny, pozdawać egzaminy i być na kursach więc dałbym raczej mu czas do końca kwietnia 2009 ale... cóż.. może zna jakiś sposób którego ja nie znam :)

Osobiście też mam plany właśnie skończyć wszystko do końca 2008, ale plany mają to do siebie że potrafią się bardzo zmieniać i niewiele na to możemy poradzić.. anyway, zawsze warto próbować :P

Login: Michal_Rybinski

Postprzez Michal » Pt gru 28, 2007 7:46 pm

Fishman napisał(a):może zna jakiś sposób którego ja nie znam :)
albo zna ludzi których my nie znamy :twisted:
a na serio to życzę powodzenia :)

Login: Michal

Postprzez Pawel_Szatkowski » Pt gru 28, 2007 11:11 pm

theoretycznie to w stanach są szkoły które oferują zdanie licencji od 0 do ATPL w ciągu roku, ale podobno nie wygląda to tak fantastycznie ponieważ masz mało czasu na wszystko i niektóre egzaminy musisz zdawać podwójnie troche bez sensu a chyba w takiej sprawie nie warto się śpieszyć bo później to tylko kłopoty przynosi i oglądamy potem na national geographic katastrofy w przestworzach...

Fishman napisał(a):Osobiście też mam plany właśnie skończyć wszystko do końca 2008, ale plany mają to do siebie że potrafią się bardzo zmieniać i niewiele na to możemy poradzić.. anyway, zawsze warto próbować :P

a na jakim etapie już jesteś??

Login: Pawel_Szatkowski

Postprzez Michal_Rybinski » Pt gru 28, 2007 11:23 pm

Jestem na etapie posiadania w szufladzie licencji PPL(A) SEP(L)
Od lutego zaczynam ATPL teorię którą do końca czerwca mam zamiar ruszyć w ULC-u, a w tak zwanym międzyczasie, wylatam godziny po trasach jako PIC i zaliczę praktycznie ME bo teorię już mam.
Po zdanych egzaminach teoretycznych na ATPL przyjdzie czas na praktyczne IR i CPL z dolataniem potrzebnych godzin... ten etap mam w planie zakończyć do końca wakacji.
Potem zostanie tylko dolatanie TT do ponad 200 godzin i odbiór CPL.
Oczywiście gdzieś pomiędzy tym wszystkim jeszcze musi być czas na egzaminy i zwykłą pracę aby mieć kasę na życie... zapowiada się gorący rok :)
W jego przypadku z tego co napisał na blogu odpada konieczność pracy więc w sumie jeśli cały czas poświęci na szkolenie i latanie to ma szanse w rok się wyrobić. Mi zrobienie PPL zajęło rok, ale teraz mam zgromadzone środki więc mam nadzieje że pójdzie szybciej.. pożyjemy zobaczymy ;)

Login: Michal_Rybinski

Powrót do Ciekawostki