Szybowiec na klif

Ogólne ciekawostki związane z szybownictwem i nie tylko
  • Autor
    Wiadomość

Re: Szybowiec na klif

Postprzez Michal » Cz lis 08, 2012 8:04 am

ladowanie na plazy na sprzecie klubowym moim zdaniem nie przejdzie, bo piach i slona woda to chyba kiepska opcja. Piach mamy miekki i by sie mocno wszystko zapadalo.

start z lin gumowych? to raczej nie proca, na pewno przyspieszy rozpedzanie sie szybowca ale trzeba by miec porzadny kawalek stoku no i jak rozumiem - jak sie nie zlapiesz na zagiel to ladujesz na plazy, jak sie uda?

trzeba by miec albo tak jak mowil Tomek miejsce do startu za samolotem (i niestety trzeba sie tak holowac zeby miec bezpieczny dolot do ladowiska w razie nie zlapania zagla, jak rowniez bezpieczny dolot z zagla) albo odpowiedni szybowiec - cos co ma predkosc przeciagniecia rzedu 40km/h i jest w stanie wyladowac na 40m.
Jakis ABC-podobny? :)

Login: Michal

Postprzez robert_gromelski » Cz lis 08, 2012 5:31 pm

- no i rozpętałeś Klif sekciarskie piekło :lol: , niezła prowokacja, zamiast w tyt. szybowiec miało być lotnia :wink:

Login: robert_gromelski

Postprzez tomek_s. » Cz lis 08, 2012 6:38 pm

zamiast w tyt. szybowiec miało być lotnia

no to juz insza inszosc jesli ktos szybowiec z lotnia myli.

Login: tomek_s.

Postprzez KLIF » Cz lis 08, 2012 11:49 pm

Lotnie lataly na klifach juz dawno temu. nawet pobudowali rampy startowe. jeszcze pare lat temu byla taka kolo Ustki.widzialem tez kilka razy lotnie w Chlapowie. Nikt nic nie myli. Skoro daja rade lotnie i glajty D<8 to szybowce tez dadza i Ameryki tu nie odkrywamy. juz perzed wojna sporo latali na klifach ,patrz film ze szkolenia w Lebie i loty AG z Zaspy do Gdyni. Tam wcale nie musieli miec lotniska w dolocie i dawali rade. Najlepszy dooblatania klifow bylby motoszybol ale skad ?
p.s. ja dzis cwiczylem zagiel i delikatną fale na Piracie 1h20 i mam nadzieje ze to dopiero zadatek... haslo: "Latajcie! reszta jest niczym!" rządzi na Zarze.

Login: KLIF

Postprzez ostraczkowski » Pt lis 09, 2012 9:38 pm

Robert, glajty i lotnie mają tę przewagę nad szybolami, że po większości awaryjnych przyziemień w krzaczorach czy nawet na drzewach wystarczy się otrzepać i ewentuanie zacerować szmatę. Tutaj konsekwencje niepowodzeń są nieco bardziej drastyczne, stąd troska Tomka o szczegóły. Nie można do tego tematu podejść na zasadzie "latajcie, reszta jest niczym [a z lądowaniem jakoś to będzie]" ;)

Sam wywodzę się z glajtów i tak samo jak Ty pierwszą rzeczą o której pomyślałem było żeby powisieć w szybowcu nad klifem. Według mnie są trzy realne rozwiązania:

1. motoszybowiec - tak jak wspomniałeś, z tym że silnik musiałby być raczej dolotowy i chowany, a takiego sprzętu chyba żaden aeroklub w PL nie posiada... Ogar nie ogarnie.

2. "Salamandra" - konstrukcja zbliżona do tych, na jakich latali w Łebie. Raczej trudna do pozyskania, jedyny egz. jest na Bezmiechowej i dopuszczeni są do niej wyłącznie instruktorzy.

3. wodnoszybowiec - konstrukcja, która dopiero musiałaby powstać :) W innym wątku wklejałem zdjęcia przedwojennych konstrukcji polskiej (viewtopic.php?f=2&t=5698) i niemieckiej (viewtopic.php?f=2&t=5672). Dla mnie temat nizwykle ciekawy i sam w sobie warty realizacji, ale to już jest poważne przedsięwzięcie.

Być może w ramach eksperymentu możnaby się też dogadać z wojakami z Babich Dołów, ponieważ tam w zasadzie lecąc po kręgu leciałoby się na żaglu. Nie wiem tylko co na to ULC ;) A raczej nikt zdrowo myślący nie będzie ryzykował organizowania takiej imprezy na dziko, tylko po to żeby stracić uprawnienia.

Co do lotów od Zaspy do Gdyni, nie mam konkretnych informacji, ale podejrzewam, że 40 lat temu gęstość zabudowy była nieco inna i istniały miejsca, na których dało się lądować. Niestety szybowiec na kortach Arki czy w stadninie w Orłowie nie wyląduje ;)

Swoją drogą Słupsk leży blisko morza i klifów. Może oni też już coś kombinowali w tym kierunku?

PS. Powodzenia na Żarze!

Login: ostraczkowski

Postprzez pawel_roman » Pt lis 09, 2012 10:11 pm

ostraczkowski napisał(a):Co do lotów od Zaspy do Gdyni, nie mam konkretnych informacji, ale podejrzewam, że 40 lat temu gęstość zabudowy była nieco inna i istniały miejsca, na których dało się lądować. Niestety szybowiec na kortach Arki czy w stadninie w Orłowie nie wyląduje ;)

Dokładnie, gęstość zabudowy była nieporównywalnie mniejsza, a drzew było mniej lub wcale. Dla przykładu, słyszałem, że za czasów lotniska na zaspie, szybowiec wylądował na skrzyżowaniu chłopskiej i pomorskiej (lub w bezpośrednim sąsiedztwie). Dziś byłoby to nie możliwe. Poza tym na starych zdjęciach widać że obszar zaspa - sopot to było jedno wielkie pole, tak więc powyższe porównanie nie jest zbyt celne.

Co do szybowca z silnikiem też nie jestem pewien, raz ciężar a dwa to chyba potrzeba wysokości na odpalenie silnika (200-300m AGL?).

Login: pawel_roman

Postprzez beer » Wt lut 19, 2013 12:37 pm

Login: beer

Postprzez ostraczkowski » Wt mar 05, 2013 2:19 pm

Login: ostraczkowski

Poprzednia strona

Powrót do Ciekawostki