Biegunowe w Lk8000

Ogólne ciekawostki związane z szybownictwem i nie tylko
  • Autor
    Wiadomość

Biegunowe w Lk8000

Postprzez jarek » Cz wrz 14, 2017 11:42 pm

Z ciekawości nałożyłem biegunowe Pirata i Puchacza stosowane przez LK8000/XCSoar na oficjalne biegunowe z instrukcji użytkowania tych szybowców.
Obrazki załączam poniżej - kolorowe elementy pochodzą z LK8000, czarnobiałe z instrukcji.

Puchacz (podane obciążenie skrzydeł 24kg/m2 odpowiada 435kg masy całkowitej - instrukcja nie podaje dla jakiej masy/obciążenia jest wykres):
Obrazek

Pirat (obciążenie takie samo jak w instrukcji):
Obrazek

Niby w większości zakresu prędkości wygląda ok, ale jak się przyjrzeć, to widać że biegunowe w LK8000 nie uwzględniają gwałtownego pogarszania się siły nośnej przy małych prędkościach.
W szczególności jak widać prędkość ekonomiczną LK dla Puchacza wyznacza na 58km/h - czyli poniżej prędkości przeciągnięcia - lepiej nie ufać LK8000 gdyby sugerował lecieć wolniej niż prędkość podręcznikowa ekonomiczna. :)

Informacyjnie - LK8000/XCSoar biegunową aproksymują krzywą wyznaczoną na 3 punktach więc zawsze to załamanie przy małych prędkościach będzie źle odwzorowane. Dla porównania biegunowa w Condorze jest dokładniejsza.

Jak ktoś chce sobie zobaczyć biegunową w LK8000 to wystarczy wybrać Info -> Analysis, 4 razy ">".

Login: jarek

Re: Biegunowe w Lk8000

Postprzez tomek_s. » Pt wrz 15, 2017 12:35 pm

Zasadniczo w przypadku liczenia czegokolwiek przez LK8K zależy nam raczej na tym dobrze policzyć dolot przy większym nastawie Mc. Obciążenie skrzydła w Puchaczu 24kg/m2 odpowiada 435kg lecz dużo częściej obciążenie przekracza 30km/m2 - częściej załoga jest dwuosobowa.

W przypadku takich szybowców jak Pirat ciekawe rzeczy dzieją się z biegunową po przekroczeniu 150km/h.
To wprawdzie prędkości prawie nieużytkowe ale warto wiedzieć jak się szybowiec zachowuje.

Po przypadku Pirata 2727 przeprowadziłem kilka przypadkowych rozmów z pilotami i stwierdzam, że mało osób poświęciło czas na przeanalizowaniu biegunowej poszczególnych szybowców - szkoda.

Jarku!
Porównanie biegunowych to ciekawa inicjatywa, dobry krok w kierunku lepszego wykorzystania nieba.
Przykład do naśladowania!

Login: tomek_s.

Re: Biegunowe w Lk8000

Postprzez Piotr_S » Pt wrz 15, 2017 4:10 pm

Ja na przykład .... :))

... ostatnio znalazłem ciekawe narzędzie
https://www.stolaf.edu/people/hansonr/soaring/spd2fly/
Nie ma Piratów, za to trochę zachodniego sprzętu. Biegunowe to fajny temat do rozważań. Można się załamać jak się popatrzy na topowe "zabawki".

Pozdrawiam
Piotr

Login: Piotr_S

Powrót do Ciekawostki