LK8000 Beta na androida

Ogólne ciekawostki związane z szybownictwem i nie tylko
  • Autor
    Wiadomość

LK8000 Beta na androida

Postprzez jarek » So lut 11, 2017 8:20 pm

Już jest! https://play.google.com/store/apps/details?id=org.lk8000.beta

Wgrałem na moją komórę Samsunga S4 i wygląda na to, że działa :). Użycie CPU na około 30%.
Mam nadzieję że zrobią audio vario jak w XCSoar.

Login: jarek

Re: LK8000 Beta na androida

Postprzez jarek » Pt mar 03, 2017 6:45 pm

Wykonałem kilka symulowanych lotów i wszystko działa jak należy - pozmieniałem tylko wielkość czcionek, polecam.
Szkoda tylko, że LK nie ma audiowario.

Natomiast zapewne w tym sezonie jeszcze więcej osób będzie latało na DG i super, ryzyko tylko jest takie że szkolimy się na szybowcach, które nie mają chowanego podwozia stąd odpowiednie odruchy nie są wyćwiczone i prawdopodobieństwo, że ktoś wyląduje na brzuchu jest bardzo duże (w zeszłym widziałem 2, a sam prawie też takie bym zaliczył).

Oczywiście kluczowe jest zawsze stosowanie rozszerzonej formułki ".. DG z wiatrem, podwozie wypuszczone i zablokowane" - by się przypomniało by to faktycznie sprawdzić.

Myślę też o jakimś napisie w kabinie, ale LK8000 też może tu pomóc.

Otóż w Config 2/3 > LK Setup > System Setup na stronie "15 Alarms" można włączyć "Gear Warning" i ustawić "Gear Warning Altitude" np. na 190m (lepiej nie za nisko by mieć czas na spokojne działanie).

LK domyślnie tylko wypisuje ostrzeżenie i puszcza niewielemówiący dzwonek, co można przeoczyć, natomiast na szczęście można podmienić plik _System\_Sounds\LK_GEARWARNING.WAV na jakiś własny - np. ze słownym komunikatem "Sprawdź podwozie".

Login: jarek

Re: LK8000 Beta na androida

Postprzez tomek_s. » Pt mar 03, 2017 11:41 pm

Otóż w Config 2/3 > LK Setup > System Setup na stronie "15 Alarms" można włączyć "Gear Warning" i ustawić "Gear Warning Altitude" np. na 190m (lepiej nie za nisko by mieć czas na spokojne działanie).

rozumiem, że jeśli ktoś nie używa LK8K to będzie zapominał o podwoziu.
w/g mnie najlepszą metodą jest wypracowanie odruchów i, tak jak pisałeś wcześniej, podczas każdego lotu na pozycji z wiatrem wymawianie na głos formułki: "DG z wiatrem, podwozie wysunięte, zablokowane".
to najlepsza metoda.

Login: tomek_s.

Powrót do Ciekawostki