Do zawodników i nie tylko

Ogólne ciekawostki związane z szybownictwem i nie tylko
  • Autor
    Wiadomość

Do zawodników i nie tylko

Postprzez ostraczkowski » N kwi 24, 2016 3:29 am

Polecam artykuł Karola, który dzieli się swoją, bardzo mi bliską, filozofią latania na zawodach: http://www.szybowce.com/rozpacz-i-brutalna-prawda

Sam nie raz odpuszczałem, kiedy inni latali. Na zawodach zdarzało mi się nie odejść na trasę, bo nie czułem się komfortowo w danych warunkach. Rezygnowałem z przeskoku nad lasem, mimo że lusterko twierdziło, że jest ok, ale sam nie miałem pewności. Lądowałem po 15 min latania w "akwarium" na Żarze.

Cytując znajomego instruktora: "świata nie zadziwisz, a jak się rozwalisz, to powiedzą żeś głupi".

Login: ostraczkowski

Re: Do zawodników i nie tylko

Postprzez comsec » Pn kwi 25, 2016 7:56 am

Miałem okazje przeczytać go na fb. Jeden z lepszych artykułów jaki czytałem ostatnio na temat latania. Uważam że rozsądek jest zawsze najważniejszy a nie zaistnieć i potem jest tylko płacz dla bliskich.
Ernest 606 22 86 60

Login: comsec

Re: Do zawodników i nie tylko

Postprzez KiloPapa » Wt kwi 26, 2016 3:34 pm

Bardzo dobry, dający do myślenia artykuł.

"Pośpiech w lotnictwie to przesłanka do wypadku."

Myślę że tą złotą myśl z artykułu Karola powinno przemyśleć wielu doświadczonych pilotów i instruktorów.
Przykładowo jak na kwadracie ktoś tą minute będzie dłużej podczepiał linę czy przygotowywał do startu to świat się na prawdę nie zawali.

Ot tyle...

Login: KiloPapa

Powrót do Ciekawostki