Warto zobaczyć.
http://www.kronikarp.pl/szukaj,54253,ta ... 3,strona-8
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
| ||||
Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZDZ poważaniem,
Jaclen
Re: Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZDno dobra - moze sie czepiam ale czemu ten pirat ma na ogonie niemiecka flage?
![]() ...znak czasow ? ![]()
Re: Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZD
Ściślej DDRowską. Corba chiba też... Narrator przecież mówi, że zagraniczniacy ustawiają się w kolejkę po polskie patyki. Z poważaniem,
Jaclen
Re: Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZDFlagi widzicie, a czy nikt z was nie zauważył na jak krótkiej linie Pirat startuje, no i pod jaki zaczep podczepionej. Widać, że obloty.
Pozdrawiam Łukasz Szymaniak
Szef Wyszkolenia AG
Re: Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZDW latach 60-tych i 70-tych 20 metrowa lina była standardem przy holach szybowców, dłuższe liny stosowano wówczas przy wieloholach (30, 60 i 90 m). Przy holach halniakowych stosowano liny krótsze nawet 10 metrowe. Również przy starcie z terenów przygodnych za samolotem często skracano liny szczególnie gdy pole było krótkie.
Re: Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZDW Polsce 20m było std. dopóki typowym startem był start za samolotem to jest do lat 90-tych.
Do startów z pola używało się lin krótszych, a raczej skracanych doraźnie żeby wykorzystać strumień zaśmigłowy do utrzymania równowagi albo jak pole było "na styk".
Re: Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZDDziękuję wam za historyczne tło, dodam, że liny 20 m były normą do końca XX wieku, ale ta lina ma na moje oko około 10 m i jest podczepiona pod dolny zaczep. Taka ciekawostka i o nią właśnie mi chodziło.
Łukasz Szymaniak
Szef Wyszkolenia AG
Re: Nowiutka Cobra i Acro Piratem w SZDLatałem w górach podczepiony pod dolny zaczep i imho lata się... inaczej
![]()
| ||