Prievidza

Ogólne ciekawostki związane z szybownictwem i nie tylko
  • Autor
    Wiadomość

Re: Prievidza 20-4 (V konkurencja)

Postprzez Wojtek Izdebski » So kwi 20, 2013 9:10 pm

Hej,
Zgadnijcie jaką konkurencję dzisiaj lecieliśmy ? Oczywiście AAT ale z racji że pogoda miała być niezaciekawa to czas oblotu wyznaczono na 1:45.
Starty rozpoczęły się o 12:00 ale nie było w czym utrzymać się nad lotniskiem dzięki czemu mieliśmy pokaz niskiego latania i następnie nalot dywanowy tzn. około 30 szybowców z klasy klub wylądował na lotnisku. W tej grupie byłem również ja. Koledzy śmiali się iż w dniu dzisiejszy punkty powinny być przyznawane za styl lotu i najniższą wysokość krążenia. Twardziele krążyli grubo poniżej 200 m.
Na szczęście wygrzało się i około 14 wystartowaliśmy ponownie. Teraz efekt był lepszy bo nad lotniskiem stały pojedyncze CU. Po wyczepieniu trzeba by po największej doskonałości doczłapać się do chmur i potem było już lepiej.
W kierunku na pierwszy punkt nie było za ciekawie więc ruszyła grupka która tylko ją nakuła. Następnie zawrotka i lot przez lotnisko do 2 strefy. Tam udało mi się wykręcić podstawę (około 1600m) i przeskok 29 km do trzeciej strefy. Na szczęście krążyły tam inne szybowce i udało mi się zabrać z 650 m. Wychodząc z tego komina brakowało mi jakieś 300 m aby mieć spokojny dolot do domu. Od wschodu zaczęła podchodzić burza ale na jej zachodnim brzegu na 28 km do lotniska złapałem silny komin w którym wykręciłem a nawet przekręciłem dolot. Po przekręceniu dolotu leciałem z średnią prędkością 180 km/h.

Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek Izdebski

Login: Wojtek Izdebski

Re: Prievidza 20-4 (V konkurencja)

Postprzez jaclen » So kwi 20, 2013 9:37 pm

Wojtek Izdebski napisał(a):Hej,
Zgadnijcie jaką konkurencję dzisiaj lecieliśmy ?

Ja nie zgadlem - bo blefowałem!

W końcu, w tym co piszesz powiało optymizmem. Czuję, że ten dzień Cię podbudował psychicznie i jutro skoczysz w klasyfikacji ostro do przodu.
Trzymaj się, pozdrawiam.
Z poważaniem,

Jaclen

Login: jaclen

Re: Prievidza 22-4 (VII konkurencja)

Postprzez Wojtek Izdebski » Pn kwi 22, 2013 10:48 pm

Hej,
Dzisiaj was zaskoczę bo wyłożyli nam speed task 315 km.
Podstawy Cu były na 2000 AGL chmury układały się w szlaki oraz trafiały się noszenia 5 m/s ! Raz miałem sytuację że wariometr 5 oparł mi się. Koledzy zgłaszali nawet 7 m/s średniego noszenia.
Jednym słowem raj na ziemi. 8)
Aby nie było tak dobrze wracając z pierwszego punktu chmury zaczęły się rozlewać i zaczął z nich padać grad a potem deszcz.
Do drugiego punktu dało się lecieć po górach i warunki były ok.
Niestety aby dostać się do trzeciej strefy trzeba było przelecieć przez dolinę w której nie było ani westchnienia terminki słownie przeskok ponad 30 km z 2000 do 1200 do górek. Na górkach znowu jazda w średnim noszeniu 3,8 m/s do postawy i do przodu. Ale to już był koniec dobrych warunków bo kończyły się górki. Do trzeciego punktu zostało nam 26 km i żadnego nawet małego kłaczka w kierunku na punkt. Patrząc na ziemię było widać jeszcze pozalewane pola więc teren kiepski termicznie. Na szczęście ten odcinek leciałem z 2 innymi szybowcami i kilka szybowców było również przed nami.
Trzeci punkt zaliczyłem na 900 m i nawrotka do do domu. Na bezchmurnej peleton złapał komin 1,2 m/s w którym wykręciłem się do 1400 m i z powrotem przeskok na górki.
Jak dojechałem do górek znowu było dobrze tzn 2-3 m/s.
Dolot zacząłem z 51 km z nastawą na 2,5 100 m zapasu. Po drodze stały jeszcze ładne chmury pod którymi na początek wybierałem lub zwalniałem a od 20 km leciałem z prędkością ponad 150 km/h.

Mój lot + kilka fotek znajdziecie na gcup'ie
http://pl.gcup.eu/public/index3.php?lpg ... t_id=50843

Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek Izdebski

Re: Prievidza

Postprzez mateusz.pusz » Pn kwi 22, 2013 11:01 pm

Gratuluje! Bardzo ladny lot i jeszcze lepsza predkosc :lol:

Login: mateusz.pusz

Postprzez comsec » Wt kwi 23, 2013 8:34 am

Bardzo fajny lot, gratulacje
Ernest 606 22 86 60

Login: comsec

Postprzez mateusz.pusz » Cz kwi 25, 2013 8:23 pm

Wojtek, gratuluje 500tki!!!

Login: mateusz.pusz

Prievidza 25.4 (X konkurencja)

Postprzez Wojtek Izdebski » Cz kwi 25, 2013 10:34 pm

Dzięki
Dzisiejsza konkurencja to taka wisienka na torcie tzn. X konkurencja i 500 8)
Swoje wypociny umieściłem na gcup
http://pl.gcup.eu/public/index3.php?lpg ... t_id=51143

Pierwszy raz latałem nad naszymi Tatrami co prawda nie wleciałem w nie tylko obleciałem do zachodniej strony i północnej ale widoki niezapomniane.
Porobiłem trochę zdjęć też są na gcup.
Trasa była dla mnie trudna bo ostatni punkt (Nowy Targ) był 128 km od domu a na tym punkcie byłem o 16:45 czyli bardzo późno ( dzień wcześniej od 17 słabły już noszenia). Dodatkowo pola tam małe i teren min 500 m wyżej niż w Prievidzy. Śmiesznie to wyglądało bo wysokościomierz pokazywał 2000 a nad teren czasami było tylko 1200m. Na szczeście na jakimś 72 km do Prievidzy złapałem 3 m/s średniego z 1200. Komin był na tyle mocny iż czasami wariometr 5 mi się opierał.

Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek Izdebski

Poprzednia strona

Powrót do Ciekawostki