• Autor
    Wiadomość

temat poza tematem - hangar korne

Postprzez tomek_s. » Wt sty 13, 2009 12:26 am

lechu!
czy mozesz mi napisac jak wyglada z twojego punktu widzenia temat hangaru w kornem ?
czy dalej rozwazana jest realizacja "duzego" projektu i na jakim etapie jest? czy jest zastoj czy bedzie na to kasa?
czy moze raczej odbedzie sie weryfikacja pomyslow/mozliwosci/potrzeb i rozpocznie sie realizacja projektu marcina?
pytam bo chcialbym sie zorientowac czy mozna liczyc na nowe powierzchnie hangarowe w kornem w kontekscie ciaglego skladania/rozkladania szybowcow.

Login: tomek_s.

Re: temat poza tematem - hangar korne

Postprzez Lech Bierawski » Wt sty 13, 2009 9:47 am

sytuacja jest aktualna:
- projekt budowlany hangaru gotowy - procedura pozwolenia na budowe w trakcie - termin zakonczenia procedury niejasny,
- kasa nadal poszukiwana (jest postep), powazni partycypanci, sponsorzy itp nadal mile widziani.

w zeszlym roku pytalem waznych z AG czy by woleli czy partycypowac czy placic po stawce AG dla samolotow (z braku stawki dla szybowcow, ktore i tak zajmuja wiecej miejsca). dowiedzialem sie tylko ze AG nie ma kasy i tak zostalo.
niby hangar byl problemem, ale napewno nie jedynym i chyba nie do konca najwazniejszym - nalezy wyjasnic o co naprawde cho?
najlepiej najpierw nalezaloby sie zastanowic czego AG by oczekiwalo, a potem ile to by kosztowalo i dalej skad wziac na to kase...

apropo niby trwajacych rozmow - to ostatni etap byl taki, ze AG napisal pismo wyrazajace zgode na stacjonowanie u nas szybowcow na warunkach, ktore zrzucaly na nas wszelkie mozliwe aspekty odpowiedzialnosci.
proba wprowadzenia przez nas wzajemnosci - stacjonowanie za resurs puchacza spowodowala zerwanie rozmow chyba jeszcze w lipcu i wycofanie tego szybowca. od tego czasu nie bylo najmniejszego postepu, co tez nie przyspiesza budowy ani nie zacheca do wladowania kolejnych pieniedzy.

moze Tobie sie uda cos wyklarowac w tym temacie!
pozdrawiam
Lech

Login: Lech Bierawski

Postprzez tomek_s. » Wt sty 13, 2009 10:35 am

apropo niby trwajacych rozmow (...)

reka mi opadla, bo druga ma w dole od dawna.
w/g twojej relacji jest po staremu.
jednak ja w postawie "blogoslawionej naiwnosci" bede sie trzymal ostatnich wypowiedzi mikolaja chrzana i ankiety ( ktora bedzie dziasiaj na forum )

moze Tobie sie uda cos wyklarowac w tym temacie!

zobaczymy. mam taka nadzieje.

powazni partycypanci, sponsorzy itp nadal mile widziani.

niestety w przypadku duzego projektu nie jestem "powazny" ze swoimi powiedzmy 20k.

tak czy inaczej hangar w kornem wydaje sie kluczowy dla "masowego" latania. zarzad a.g. wyraznie powiedzial, ze w tym roku zbieraja na remont hangaru w pruszczu i kasy niet.

wydaje mi sie, ze w przypadku powstania hangaru w kornem mozna liczyc na kase za wynajem od szybownikow, ktorzy nie beda chcieli wozic szybowcow z pruszcza. cala sprawa wyglada slabo i prawde mowiac ( realnie oceniajac sytuacje ) nie wydaje mi sie, zeby byla szansa na powstanie duzego hangaru w tym roku. i mam nadzieje , ze sie myle

Postprzez Lech Bierawski » Wt sty 13, 2009 11:58 am

wiesz, kazdy grosz jest wazny, ale moze sie okazac mniej wazny od otwarcie mozliwosci uzytkowania Kornego przez szybownikow z AG (przede wszystkim uczniow). uregulowanie tematu, stworzenie jakiegos systemu/regulaminu otwierajacego pewne mozliwosci bedzie napewno niezlym bodzcem.
Kase w ostatecznosci mozna pozyczyc z banku, ale musi byc do tego jakies uzasadnienia, szansa na splate.

Osobiscie wolalbym zeby wszelkie rozliczenia odbywaly sie przez klub - to napewno obnizy koszty, no nie trzeba bedzie do tego czlowieka w Kornym.
Czy dany szybowiec mialby stac i piloci sie zmieniac, czy mieliby odpowiadac za niego poszczegolni piloci, czy ktorys mialby byc "opiekunem", czy jak? My tez to mozemy robic, ale oczywiscie w formie uslugi niekoniecznie za pieniadze - moze byc barter.

czyli nie jest az tak czarno - kwestia dobrej woli!
Lech

Login: Lech Bierawski

Postprzez tomek_s. » Wt sty 13, 2009 12:16 pm

czyli nie jest az tak czarno - kwestia dobrej woli!

eh ... postaram sie ( po raz kolejny ) podlaczyc do tematu ustalen.

Powrót do Projekt "Kozioł"