Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
| ||||
Re: Co powinienem kupic?Te Larki ile wam na baterii wytrzymują? Czy może podpinacie je do akumulatora w szybowcu?
Andrzej Zięba
Re: Co powinienem kupic?Jesli kogos stac na troche drozsze lusterko to polecam:
http://www.holux.com/JCore/en/products/ ... sp?pno=410 http://www.wolf-gear.com/index.php/en/i ... psmile61cs Jeszcze na wlasne oczy nie widzialem, ale podobno widzialnosc w sloncu nieporownywalna do zadnego innego lusterka na rynku w podobnym przedziale cenowym. Poza tym ma sprzetowy port szeregowy i Bluetooth co bardzo ulatwia podlaczenie go do zewnetrznych urzadzen. Powinienem miec ta zabawke za jakis czas w rekach wiec bedzie mozna zobaczyc....
Re: Co powinienem kupic?Holux jest robiony w ChRL przez Shenzhen Shanhai Technology Ltd., a cena 248 EUR czyli 1000 zł niska nie jest.
Lark 50.5HD jest robiony w RPA przez Tsimpilo Trading Pty Ltd i bezpośrednio w fabryce kosztuje 59 USD, a Polsce 560 zł ![]() Zamiast Holuxa 61 polecam poszukać Holuxa 62 przy którym producent się chwali, że wyświetlacz ma jasność 400 nitów czyli przy tej wielkości ekraniku da nam to jakieś 10 lumenów. Jeśli byłoby kilku chętnych to mogą już sobie ściągnąć od producenta za rozsądne pieniądze kilka takich Holuxów. Czas dostawy to od 1-3 tygodni od zamówienia, płatność Paypalem no i do całości trzeba będzie doliczyć shipping (DHL jakieś 40-50 USD) + cło + inne opłaty celne + VAT 23%. Ostrzegam jednak, że Chińczycy lubią dawać faktury na inną wartość niż zadeklarowana w dokumentach przewozowych co skutkuje przetrzymaniem przez Urząd Celny do wyjaśnienia, a firmy przewozowe biorą dodatkowe opłaty za postój paczki dłuższy niż 3 dni kalendarzowe. Jeśli ktoś ma głowę na karku i jest "sprytny" to da radę i nie ma czego się bać. Holux 61: http://hkshanhai.en.alibaba.com/product/365807416-213147605/Car_Navigator_GPS_mile_61.html Holux 62: http://hkshanhai.en.alibaba.com/product/386166930-213147605/holux_GPSmile_62G.html Ostatnio edytowano So mar 10, 2012 9:41 am przez A.Woo, łącznie edytowano 1 raz
Re: Co powinienem kupic?
ok. taka swietlistosc nie bierze sie z niczego. sprawdzcie ile to cudo zasysa mocy, bo sie potem okaze, ze "swiatlo przygasa" w szybowcu.
Dlatego imho jeśli nie latamy wyżej niż FL300 lub nie latamy w afryce/Australii/Kalifornii to wystarczy nam zwykła, tania nawigacja. Z powodu posiadania lepszego sprzętu wyniki nam nie wzrosną.
Re: Co powinienem kupic?Niech kazdy robi jak uwaza
![]() Moim osobistym zdaniem 61CS jest w tym momencie chyba najlepsza opcja do bardziej wymagajacego pilota. Jak bede mial go w rekach to bede mogl to potwierdzic. 350 nitow, fizyczny port szeregowy i inne parametry do mnie przemawiaja. Zobaczcie jak wyglada uchwyt tej zabawki: http://www.wolf-gear.com/images/stories/61cs/61cs_6.jpg Jest tam tez kilka innych ciekawostek, ktore postaramy sie specjalnie oprogramowac w LK8000. Ze wstepnych testow wynika, ze urzadzenie na swojej wewnetrznej baterii 1050mAh dzialalo 135 minut czyli nie moze pozerac za duzo pradu. Wyswietlacz tego urzadzenia jest typu transflective i moze stad taki niski pobor pradu przy takiej jasnosci ekranu. Co do zakupu to podane przeze mnie firma posredniczaca znajduje sie w Czechach wiec nie trzeba sie bac chinczykow.
Przy maksymalnym ściemnieniu Mateuszu i przy zerowym obciążeniu procesora, bo tak przeprowadza się testy. Przypominam, że to są ARM'y które ciągną prąd dokładnie proporcjonalnie do zajętości procesora. Przy pełnym obciążeniu raczej zapomnij, żeby wytrzymał połowę tego na samej baterii.
Nie chodzi o to, żeby się bać lub nie Chińczyków, bo pół Świata chodzi na chińszczyźnie. Chodzi o możliwość tańszego sprowadzenia tego sprzętu bo 248 EUR to imho cena praktycznie zaporowa.
Jak juz powiedzialem, niech kazdy robi jak uwaza. Nie chce tu nikogo zmuszac do zakupu tego urzadzenia tylko informuje o jego istnieniu i o fakcie, ze niedlugo najprawdopodobniej bede jego posiadaczem wiec bedzie mozna mu sie z bliska przyjzec. Co do cen zaporowych to jest to pojecie wzgledne. Tutaj prawie to samo urzadzenie po zupelnie innych cenach: http://en.compegps.com/products/gps/twonav-delta
Andrzej!? chodzi o larka 50.1? bo 5.1 nie mogę namierzyć zresztą 50.1 już też raczej nie dostępny, może ktoś może polecić coś nowszego co będzie miało w miarę czytelny wyświetlacz i będzie działać z kabelkiem Andrzeja. No i oczywiście z tych tańszych PNA.
Re: Co powinienem kupic?Tak, chodzi o Larka 50.1 Jest jesszcze lark 50.3 ale jest on robiony w 2 wersjach: z WinCE 5.0 (ten działa) i z Win 6.0 (ten nie działa). Niestety nie jest to sprawa kabelka, tylko zmienionego procesora który nie ma możliwości przejścia w tryb transmisji RS232-TTL.
Re: Co powinienem kupic?Ja polecam mio moov s501, ale nie wiem czy jeszcze jest na rynku.
Jedyny problem dla użytkowników LK8000 (od wersji 3.0d), jest to że po podłączeniu Volksa, LK przestaje działać. Ale to nie jest raczej wina hardware'u.
Przy czym ja, jako posiadacz Larka 50.3 z WinCE 5.0 (dziala) nie do końca go polecam, bo ma ciemniejszy (co za tym idzie - mniej czytelny w sloncu) ekran, nawet w stosunku do Larka 50.1
To znaczy że wgranie deklaracji jest niemożliwe?
Re: Co powinienem kupic?Wysyłanie deklaracji działa.
Po podłączeniu volksa LK przestaje liczyc sile i kierunek wiatru oraz w trybie krążenia ma opóźnienie 6 sec. Co moim zdaniem czyni ten program trochę bezużytecznym. Po odłączeniu volksa wszystko wraca do normy. Mój kolega który używa HP hx4700 ma identyczny problem. Do wersji 3.0a wszystko było dobrze, dopiero od 3.0d LK nie działa. Zgłaszałem to, ale bez rezultatu. W przyszłym sezonie będę latać na 3.0a lub przejdę na inny program.
Re: Co powinienem kupic?Dopoki nie dostane danych to niestety nie pomoge. Mowilem ci to juz zreszta wczesniej. Wstepnie wyglada na to, ze Volksa masz ustawionego jako glowne zrodlo sygnalu GPS (urzadzenie A), a probkowanie fixow na nim ze wzgledu na mala pamiec na okolo 5s. Z takiego sygnalu LK8000 nic madrego nie wymysli. Ale tak jak mowie to tylko moje przypuszczenia, bo nikt mi na razie nie umozliwil przeanalizowania tego problemu. Na poczatek wystarczy nagrany plik z sekwencjami NMEA, a jak to nie pomoze to bede musial dostac Volksa do reki.
Jako "workaround" moge zaproponowac ustawic Volksa jako urzadzenie B a wewnetrzny GPS jako A. W takiej konfuguracji LK powinno potraktowac Volksa jako zapas i problem powinien zniknac.
| ||