|
przez Mateusz Telega » So sty 10, 2009 7:27 pm
Mam pytanie - czy ktoś wie jaki można zrobić użytek z telefonu komórkowego z GPS, tj. czy nadaje się on do zainstalowania mapy i nawigacji lotniczej?
Kończy mi się umowa na telefon i pomyślałem, by kupić coś takiego, żeby mieć wszystko w jednym, zastanawiam się nad telefonem Samsung Omnia.
Będę wdzięczny za cenne uwagi, pozdrawiam, Mateusz
-
-
- Login: Mateusz Telega
Pn paź 08, 2007 2:37 pm - Lokalizacja: Gdańsk
przez tomek_s. » So sty 10, 2009 8:07 pm
ja tez myslalem, zeby miec wsio w jednym. i jak juz doprowadzilem do takiej sytuacji, to jednak chce miec kazda rzecz osobno. jakos nie udalo mi sie doprowadzic do tego, zeby kazdy soft dobrze dzialal. muza sie zawieszala, gps potrafil godzinami szukac sygnalu ( a sirf star III to calkiem czule rozwiazanie). to co wiem na pewno to ze lusterko naprawde jest lusterkiem i mimo folii redukujacej odbicie mialem problem. dzisiaj zobaczylem to cudo andrzeja owsianego wielki ekran HTC X7500 ale cena zabija - ponad 2000 zl. zastanawialbym sie nad braniem do szybowca eee pc 
-
-
- Login: tomek_s.
przez Pawel_Szatkowski » So sty 17, 2009 7:15 pm
Omnia jest chyba na windowsmobile więc powinno się udać zgranie jakiś mapek  Sprawdź sobie jeszcze HTC touch pro moim zdaniem jest lepszy od Omni ze względu na posiadanie klawiaturki qwerty szkoda że nie ma takiego ekranu jak iphone to byłby zdecydowanie najlepszym telefonem tego typu  Ale i tak Cię namawiam do kupienia sobie jakiejś nokii, gps garmina (z tanich np. 96C) i ipoda do muzyki. Wyjdziesz na tym lepiej 
-
-
- Login: Pawel_Szatkowski
Śr sie 22, 2007 8:42 pm - Lokalizacja: Gdynia
przez Michal » So sty 17, 2009 8:51 pm
Pawel_Szatkowski napisał(a): ipoda do muzyki.
Tylko nie iPoda  o zgrozo, do czego Ty go namawiasz...
-
-
- Login: Michal
przez Pawel_Szatkowski » N sty 18, 2009 12:24 am
A jaki problem jest z ipodem? Fakt apple trochę przycina z itunes ale sam ipod jest moim zdaniem najlepszym przenośnym muzyko g(r)ajkiem :p miałem już wiele odtwarzaczy mp3 ale ipod najbardziej mi przypadł do gustu. Zresztą kto posłucha maturzysty :p kiedy masz egzaminy? 
-
-
przez Michal » N sty 18, 2009 4:21 pm
Pawel_Szatkowski napisał(a):A jaki problem jest z ipodem? Fakt apple trochę przycina z itunes ale sam ipod jest moim zdaniem najlepszym przenośnym muzyko g(r)ajkiem :p miałem już wiele odtwarzaczy mp3 ale ipod najbardziej mi przypadł do gustu. Zresztą kto posłucha maturzysty :p kiedy masz egzaminy? 
a kto poslucha studenta ktory w zeszlym roku z matury z matmy mial 60-coś procent? xD słuchaj pan, iPod to przereklamowane g*wno - płacisz za ładne białe opakowanie i kartkę "Dziękujemy za kupno naszego produktu". Poza tym że MUSISZ zrzucać przez iTunes (oczywiście nie można używać tych 20-80 GB jako dysku przenośnego) to oczywiście nie można za wiele mu zarzucić. no poza ceną  dobra, ale nie o tym dyskusja. HTC to generalnie fajne palmtopy ale jako telefon ... no cóż, też można używać 
-
-
- Login: Michal
przez Pawel_Szatkowski » N sty 18, 2009 4:54 pm
Akurat jak ja pisałem mature to było nie odpowiednie ciśnienie, temperatura i Saturn był źle ustawiony względem ziemi ale zobaczymy jak Tobie pójdzie ;p No fakt ceny apple ma wysokie a napisane jest "Designed by Apple in California Assembled in China"  Zawsze możesz zjailbreakować w zasadzie każdy ipod można tylko nie ipod touch 2G jak narazie... a jak ja bym chciał mieć przenośny dysk to sobie kupię przenośny dysk... koniec off-topa 
-
-
przez tomek_s. » N sty 18, 2009 11:01 pm
niepisana zasada tego forum jest taka, ze ja na kazdy temat mam swoje zdanie i potrafie sie wypowiedziec  ... a wiec : moja irenka zazyczyla sobie ipoda i nabylem go droga kupna na allegro. zaplacilem 200zl mniej niz w sklepie internetowym ale i tak bolalo. nie bede sie wypowiadal jak i czy jest funkcjonalny - ma "jabluszko" i to jest najwazniejsze.  odpowiem tylko o jednym aspekcie tego zakupu - o mozliwosci nagrywania dzwiekow poprzez zewnetrzny mikrofon. jak zrobilem testowe nagranie to do dzisiaj szczeka mnie boli po opadnieciu. nie da sie tego porownac z zadnym sprzetem, ktorego testowalem pod katem mp3/dyktafon. i teraz to koniec offtopika  sprawa 2: zadna z aeroklubowych baterii nie daje mozliwosci podlaczenia stalego zasilania do pda. czy jest chetny, ktory by 2-3 obudowy przystosowal na okolicznosc mozliwosci podlaczenia lusterka? sprawa jest prosta.
-
-
- Login: tomek_s.
przez Marcin Ciemiński » Wt sty 20, 2009 3:50 pm
Apropo ipodow/iphonow... oczywiście, że można używać ich jako dyski przenośne : ) ( trzeba tylko mieć pewną łatkę ). Tak samo jak nie można kasować 1sms, nagrywać filmów, zmieniać skórek itp... MOZNA : )
A apropo telefonów i nawigacji to nie widziałem jeszcze żadnego telefonu w ktorym by to jakos w miare przyzwoicie działało ( a to szuka sygnału, a to dokładnośc ma taką, że pożal się Boże ). Choć w dużych miastach ( a wiele ich nie mamy niestety ) i w powietrzu działa ok ( wiadomo nie ma przeszkód itp ) Generalnie nie kupowałbym czegoś takiego : )
-
-
- Login: Marcin Ciemiński
So maja 06, 2006 12:03 pm - Lokalizacja: Gdańsk
przez Mateusz Telega » Cz sty 22, 2009 1:03 pm
Dzięki za cenne uwagi! Skłaniam się zatem do tego, by na użytek nawigacji stosować raczej palmtopa. Pozdrawiam i do zobaczenia na lotnisku! 
-
-
- Login: Mateusz Telega
Pn paź 08, 2007 2:37 pm - Lokalizacja: Gdańsk
przez Tomasz Ż » Cz sty 22, 2009 10:13 pm
Jakiś czas temu dokonałem zakupu samego odbiornika GPS firmy Pentagram pathfinder_logger_p_3106, dokładny opis i przykłady zastosowania na http://www.pentagram.pl/produkty/nawiga ... orniki_gps. Urządzenie dobrze współpracuje z moim telefonem SE750i na którym mam wgrany program do nawigacji GPS Navipunkt http://navipunkt.pl/ i laptopem, a co mnie ucieszyło, rejestruje przebieg trasy oraz pozycję, w której się znajdujemy (długość i szerokość geograficzną oraz wysokość n.p.m.) Log można obejrzeć na GoogleMaps z zaznaczonymi punktami (zdjęciami) a po małych przeróbkach w programie GpsDump daje się obejrzeć na SeeYou. Wiem że Łukasz coś kombinował skutecznie z programem Ozi. Pozdrawiam Tomasz Ż.
-
-
- Login: Tomasz Ż
So mar 17, 2007 9:49 pm - Lokalizacja: Gdansk
przez Lukasz_Szymaniak » N sty 25, 2009 6:17 pm
Cześć,
Ozi to używałem, ale do tworzenia map, m.in. do konsultacji stref do latania w PAŻP, do nawigacji wiem, że da się użyć, ale sam tego nie robiłem - wersja testowa programu nie pozwala. Natomiast w temacie. Mam od paru dni SonyEricsson C702 z GPS i w samochodzie nawet nieźle daje sobie radę, w szybowcu jeszcze nie sprawdzałem, ale kto wie. Tyle, że tam programy w Javie muszą być, a to spore ograniczenie.
Pozdrawiam
Łukasz Szymaniak
Szef Wyszkolenia AG
-
-
- Login: Lukasz_Szymaniak
Cz cze 28, 2007 12:47 pm - Lokalizacja: dawniej z Łodzi
-
| |