Jakie okulary?

FAQ, czyli często zadawane pytania i odpowiedzi
  • Autor
    Wiadomość

Re: Jakie okulary?

Postprzez milcz » Śr maja 24, 2017 9:20 am

Orientujecie się czy gdzieś w Trójmieście, a już najlepiej w Gdańsku, mają w ofercie te SkyLet-y? Odwiedziłem wczoraj z 6 zakładów i nigdzie nie mieli szkieł Zeissa.

Login: milcz

Postprzez tomek_s. » Śr maja 24, 2017 9:28 am

Orientujecie się czy gdzieś w Trójmieście, a już najlepiej w Gdańsku, mają w ofercie te SkyLet-y? Odwiedziłem wczoraj z 6 zakładów i nigdzie nie mieli szkieł Zeissa

https://www.zeiss.pl/vision-care/pl_pl/ ... urami.html

w/g tej strony najbliższy sklep jest na Borholmie :mrgreen:

Ja polecam wizytę w Zakładzie Optycznym "Tradycja" Gdańsk - Wrzeszcz ul.Dmowskiego 3 - tam od lat robię okulary na zamówienie. Szkła najmocniejszym UV to cena około 150 zł + oprawki + robocizna.
Okulary do wglądu w klubie - mam je zawsze przy sobie.

Login: tomek_s.

Postprzez Wiktoria_B » Śr maja 24, 2017 10:08 am

Okulary z soczewkami Zeissa na pewno oferuje Fielmann :wink:

Login: Wiktoria_B

Postprzez jaclen » Śr maja 24, 2017 10:09 am

Ja zamawiałam u Dembickiej na ul. Szarej. Jestem zadowolony
Z poważaniem,

Jaclen

Login: jaclen

Postprzez milcz » Śr maja 24, 2017 10:17 am

Wiktoria_B napisał(a):Okulary z soczewkami Zeissa na pewno oferuje Fielmann :wink:

To chyba akurat tam się nie doczekałem w kolejce na obsługę i sobie odpuściłem :lol: Będę musiał zrobić drugie podejście ;)

Login: milcz

Postprzez jaclen » Śr maja 24, 2017 12:35 pm

Jeżeli nie korekcyjne to wystarczy pogadać z optykiem dembickim.
Z poważaniem,

Jaclen

Login: jaclen

Postprzez Piotr_S » Śr maja 24, 2017 2:40 pm

Skylety ( z drobną korekcją) robiłem w Visusie w Gdańsku.

Pozdrawiam

Login: Piotr_S

Postprzez ostraczkowski » Śr maja 24, 2017 4:02 pm

Jakiś czas temu też badałem temat niepolaryzacyjnych, korekcyjnych SkyLane'ów.

Wiktoria_B napisał(a):Okulary z soczewkami Zeissa na pewno oferuje Fielmann :wink:

Zgadza się, tu jednak łatwo się naciąć, bo w Filemannie nie ma "tych" SkyLetów o które chodzi, natomiast w sklepie usłyszysz że tak.
Te mają w ofercie: https://www.zeiss.com/vision-care/en_de ... kylet.html
Tych nie mają w ofercie: https://www.zeiss.com/vision-care/en_de ... kylet.html
Różnicą jest jak widać polaryzacja, a "pilocie" okulary z oczywistych względów powinny być raczej bez (elektronika i wyświetlacze).

Łatwo kupić nie te co trzeba, bo w wielu miejscach pytałem i słyszałem, że "tak, mamy, proszę", a po wejściu w szczegóły okazywało się, że chcieli mi sprzedać jakiś zamiennik.

Miejsca o których wiem to
- centrum Zeissa w Łodzi
- optyk Visus w Gdańsku

Login: ostraczkowski

Postprzez Piotr_S » Śr maja 24, 2017 4:39 pm

No to jeszcze raz ja :)
W Visus w Gdańsku (przy Bałtyckiej) zrobiłem bez polaryzacji. Wersja ROAD (wybrałem 80%).
Wersję wybierałem z posiadanego w sklepie "wzornika".
A żeby rozwiać wątpliwości poniżej zdjęcia przez okulary:
1 i 2 Skylet z obrotem o 90st (brak efektu polaryzacji)
3 i 4 jakieś okulary z polaryzacją z obrotem ok 45st (wtedy działała polaryzacja)
Płaciłem ok 430-440 za szkło. W visusie proponowali mi dodatkowe powłoki anty... zrobiłem czyste.
W razie czego mają moją receptę i pewnie można "podpatrzyć" co mi tam zrobili :) Generalnie okulary działaja extra. Widać więcej niż w najlepszych przyciemnionych lub też bez okularów.

Do koloru trzeba się chwile przyzwyczajać :) Potem normalnie Full HD

Obrazek

Postprzez Wiktoria_B » Śr maja 24, 2017 6:02 pm

ostraczkowski napisał(a):Jakiś czas temu też badałem temat.

Zgadza się, tu jednak łatwo się naciąć, bo w Filemannie nie ma "tych" SkyLetów o które chodzi, natomiast w sklepie usłyszysz że tak.
Te mają w ofercie: https://www.zeiss.com/vision-care/en_de ... kylet.html
Tych nie mają w ofercie: https://www.zeiss.com/vision-care/en_de ... kylet.html
Różnicą jest jak widać polaryzacja, a "pilocie" okulary z oczywistych względów powinny być raczej bez (elektronika i wyświetlacze).

Łatwo kupić nie te co trzeba, bo w wielu miejscach pytałem i słyszałem, że "tak, mamy, proszę", a po wejściu w szczegóły okazywało się, że chcieli mi sprzedać jakiś zamiennik.

Kiedy zamawiałam swoje w Fielmannie, można było bezpośrednio zobaczyć próbkę każdej z soczewek tj. fun, road i sport - "tych" dobrych Skyletów wraz z opisem. Skylety z polaryzacją były zupełnie odrębnym tematem.
Podobnie jak Piotr, zamówiłam wersję Road - 80%. Z ciekawości zajrzałam też w swoją kartę zlecenia - opis mówi o Skyletach Road 80%.
Nie miałam też nigdy problemu z odczytywaniem czegokolwiek na różnorodnych ekranach.

Login: Wiktoria_B

Postprzez ostraczkowski » Śr maja 24, 2017 7:14 pm

Piotr_S napisał(a):W Visus w Gdańsku (przy Bałtyckiej) zrobiłem bez polaryzacji. Wersja ROAD (wybrałem 80%). (...) Płaciłem ok 430-440 za szkło. W visusie proponowali mi dodatkowe powłoki anty... zrobiłem czyste.

O super, czyli też mają te co trzeba :) Dobrze wiedzieć.

Login: ostraczkowski

Postprzez Piotr_S » Śr wrz 14, 2022 11:00 am

Czołem,

Odświeżę temat ... moje stare oprawki niestety dokonały żywota i brak zapasowych części zmusił mnie do zakupu nowych okularów.
Oprawki znalezione, szkła zamówione zgodnie z powyższą receptą i nagle się okazuje , że coś jest "nie tak". Pojawiają się w polu widzenia jakieś światła, mroczki .... :)

Wracam do optyka ze starymi okularami i nagle słyszę ... ale w starych okularach ma Pan antyrefleks od środka! z zewnątrz faktycznie nie.
I tutaj zrobiło mi się nieco cieplej, bo Visus zrobił coś o czym nie wiedziałem i było to z ich strony poprawnym posunięciem.

Tak więc ... zamawiając Zeissy, zamawiajcie z antyrefleksem przynajmniej od strony oka.
Mi pozostało zamówienie nowych szkieł, bo niestety refleksy są mylące .

Postprzez stach_m » Śr wrz 28, 2022 12:29 pm

Piotr_S napisał(a):Czołem,

Odświeżę temat ... moje stare oprawki niestety dokonały żywota i brak zapasowych części zmusił mnie do zakupu nowych okularów.
Oprawki znalezione, szkła zamówione zgodnie z powyższą receptą i nagle się okazuje , że coś jest "nie tak". Pojawiają się w polu widzenia jakieś światła, mroczki .... :)

Wracam do optyka ze starymi okularami i nagle słyszę ... ale w starych okularach ma Pan antyrefleks od środka! z zewnątrz faktycznie nie.
I tutaj zrobiło mi się nieco cieplej, bo Visus zrobił coś o czym nie wiedziałem i było to z ich strony poprawnym posunięciem.

Tak więc ... zamawiając Zeissy, zamawiajcie z antyrefleksem przynajmniej od strony oka.
Mi pozostało zamówienie nowych szkieł, bo niestety refleksy są mylące .

Potwierdzam co napisał Piotr. Warstwa antyrefleksyjna od środka jest niezbędna. Antyreflex z przodu eliminuje reflexy ale dla niektórych może być odczuwalny tzw. efekt reflexu szczątkowego (Ci niektórzy będą prawdopodobnie bardziej zadowoleni ze szkieł bez antyreflexu z przodu). Ja kupiłem antyreflex z obydwu stron i jestem zadowolony. Tak przy okazji: warstwa antyrefleksyjna wiąże się z dodatkowym utwardzeniem szkła. W przypadku braku antyreflexu można zlecić samo utwardzenie. Tak czy inaczej polecam Zeiss Skylet Road (mam szkła korekcyjne minusy).
Stach

Login: stach_m

Poprzednia strona

Powrót do Pytania i odpowiedzi