- temat jest rozpatrywany namiętnie w kontekście ViaToll/prawo jazdy kat. B lub B+E;
- sam się muszę zmierzyć z tematem - kupiłem przyczepę (z zawartością

proponuję zapoznać się z artykułem na stronie:
http://magazynauto.interia.pl/porady/ne ... nId,984696
Wynika z niego że:
1. Z kategorią B możemy prowadzić przyczepę "lekką" o dopuszczalnej masie całkowitej do 750kg, jeśli:
- w dowodzie samochodu masa dopuszczalna holowanej przyczepy (O1- z hamulcem najazdowym lub O2- bez hamulca) nie przekracza dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy;
- w dowodzie przyczepy masa całkowita nie przekracza 750kg
- łączna masa dopuszczalna samochodu w jego dowodzie + masa dopuszczalna przyczepy w jej dowodzie (suma) przekracza lub nie 3500kg
2. Z kategorią B możemy prowadzić przyczepę "nie-lekką" o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750kg, jeśli:
- w dowodzie samochodu masa dopuszczalna holowanej przyczepy (O1- z hamulcem najazdowym lub O2- bez hamulca) nie przekracza dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy;
- w dowodzie przyczepy masa całkowita przekracza 750kg
- łączna masa dopuszczalna samochodu w jego dowodzie + masa dopuszczalna przyczepy w jej dowodzie (suma) NIE przekracza 3500kg
3. Jeśli łączna masa całkowita samochodu (w dowodzie samochodu F1) i łączna masa całkowita przyczepy (w dowodzie przyczepy F2) przekracza 3500kg, to obojętnie czy jedziemy z przyczepą typu "lekka", czy wieziemy cokolwiek na przyczepie (jaka jest faktyczna masa zespołu) - ViaToll należy mieć opłacone.
Przykładowo:
- mój samochód to Skoda Octavia, całkowita dopuszczalna masa samochodu to (F1-w dowodzie mojego samochodu) 1985kg, całkowita dopuszczalna masa przyczepy z hamulcem (O1-w dowodzie mojego samochodu) to 1300kg, całkowita dopuszczalna masa przyczepy z bez hamulca (O2-w dowodzie mojego samochodu) to 650kg;
- moja przyczepa to EUCAR (z hamulcem najazdowym), całkowita dopuszczalna masa przyczepy to (F1-w dowodzie mojej przyczepy) 1300kg;
to mogę z tą przyczepą jeździć moim samochodem z prawkiem kat. B i bez ViaToll ponieważ:
- dopuszczalna masa całkowita przyczepy (mam z hamulcem) nie przekracza 1300kg (podane w dowodzie samochodu O1);
- łączna masa zestawu nie przekracza 3500kg (1985+1300= 3285kg).
Jeszcze inaczej: gdybym holował przyczepę "lekką" o dopuszczalnej masie całkowitej 750kg samochodem np. Mercedes G o dopuszczalnej masie całkowitej 3500kg, to miałbym prawo to robić z prawem jazdy kat. B, ale ViaToll powinienem opłacić.
Gdybym holował przyczepę "nie-lekką" o dopuszczalnej masie całkowitej np. 1750kg samochodem np. Mercedes G o dopuszczalnej masie całkowitej 3500kg, to miałbym prawo to robić z prawem jazdy kat. B+E, a także ViaToll powinienem opłacić.
Artykuł pod w/w linkiem powinien rozwiać pozostałe wątpliwości.