Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
| ||||
Jakiego smaru najlepiej używać?Przy składaniu szybowca smaruje się elementy metalowe, które trą o siebie. Pytanie czy są jakieś wytyczne co do smaru, jakiego powinno się użyć?
Re: Jakiego smaru najlepiej używać?Ja używam oleju z oliwek, z pierwszego tłoczenia - ładnie pachnie.
Re: Jakiego smaru najlepiej używać?
Widzę, że dbasz też o ekologię.
Re: Jakiego smaru najlepiej używać?
tak poważnie to używam smaru grafitowego w tubce, takiego jak do roweru, ponieważ dobrze się go dozuje i jest małe niebezpieczeństwo zabrudzenia smaru. ważne, żeby używać szmatek i nie kłaść ich na ziemi, bo jak się dostanie brud/piach to mogą być jaja. słyszałem o przypadku kiedy po lądowaniu w polu pilot nie był w stanie wyjąć sworznia i nie mogli zdemontować końcówki skrzydła. podobno dość osobliwie wyglądał na krakusie zestaw centropłat + końcówka.
Re: Jakiego smaru najlepiej używać?Ja mam smar łt 43. Też daje radę, ma fajny dozownik. Można go kupić np. w bricomarche w Pruszczu (przy stacji lotos)
Nie dawajcie mi już pirata DG na zawody...
| ||